Most drogowy (rz. Szprotawa / stawy Przemkowskie)

Kładka Dydaktyczna

Tama na Szprotawie

Wieża widokowa

Rezerwat przyrody Stawy Przemkowskie

Rezerwat przyrody „Stawy Przemkowskie” – rezerwat faunistyczny i wodny, będący częścią Przemkowskiego Parku Krajobrazowego, w południowo-zachodniej Polsce, w województwie dolnośląskim. Na rezerwat składa się 30 stawów (w dwóch kompleksach) wraz z otaczającymi jesionowo-olszowymi łęgami oraz łąkami z kępami wierzbowych zarośli.
Rezerwat położony jest w północnej części województwa dolnośląskiego, w powiecie polkowickim, w granicach administracyjnych miasta i gminy Przemków. Obszar ten należy do mezoregionu ...
Rezerwat położony jest w północnej części województwa dolnośląskiego, w powiecie polkowickim, w granicach administracyjnych miasta i gminy Przemków. Obszar ten należy do mezoregionu Równiny Szprotawskiej, przez środek rezerwatu przepływa rzeka Szprotawa. Od północny i północnego zachodu wzdłuż stawów przebiega granica województwa granicząc z województwem lubuskim. Od północnego wschodu i wschodu obszar graniczy z użytkiem ekologicznym „Przemkowskie Bagno”. Od południa otoczony jest przez miejscowości Ostaszów, Łężce i Przemków.
Rezerwat został utworzony zarządzeniem Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z 18 maja 1984 r.[2] Celem ochrony jest zachowanie stawów i bagien oraz otaczających je lasów w dolinie rzeki Szprotawy, będących ostają licznych gatunków ptaków. Powierzchnia rezerwatu wynosiła początkowo 1046,25 ha, z czego 13,1% (137,57 ha) zajmowały lasy, a pozostałe 86,9% (908,68 ha) – stawy i łęgi[3]. Zarządzenie Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska we Wrocławiu z 17 kwietnia 2014 r. zwiększyło powierzchnię rezerwatu do 1071,5648 ha[1].

Najstarsze stawy zostały założone około 1860 r. za czasów panowania księcia Christiana Augusta von Schleswig-Holstein (początkowo na obszarze 250 ha). W latach 70 XX w. zostały rozbudowane do obecnej powierzchni. Stawy Przemkowskie są drugim co do wielkości kompleksem stawów rybnych na Dolnym Śląsku (po Stawach Milickich), w których głównie hoduje się karpia.
Przez teren rezerwatu prowadzi ścieżka przyrodnicza Stawy Przemkowskie, o długości ok. 16 km, oznakowana kolorem niebieskim. Wstęp na teren rezerwatu możliwy jest tylko z przewodnikiem.
Od 10 stycznia 2018 rezerwat znajduje się na liście konwencji ramsarskiej pod numerem 2320.
Obszar rezerwatu jest częścią obszaru Natura 2000 „Stawy Przemkowskie” i figuruje na liście OSO (Obszar Specjalnej Ochrony Ptaków) pod numerem PLB020003, jako ostoja o powierzchni 4605,4 ha.

Łabędź na gnieździe . Widok z grobli pomiędzy stawami.
    Pracownik gospodarstwa rybackiego wita umówionych zwiedzaczy. ...