Kamienica pod Lwami

Kamienica pod Lwami w Lublinie (Rynek 9) swoją nazwę przyjęła od rzeźbionych lwów na skrajnych rogach gzymsu. Pierwsze wzmianki na temat budynku pojawiły się w 1521 roku. Przed drugą wojną światową kamienica znajdowała się w posiadaniu Ludwika Księżyckiego, który nabył ją w 1914 r. Nowy właściciel udostępniał salon na pierwszym piętrze na spotkania literatów. W czasie drugiej wojny światowej kamienica została częściowo uszkodzona. Większe prace konserwatorskie przypadły na rok 1954 r. Odnowiono elewacje ...
Kamienica pod Lwami w Lublinie (Rynek 9) swoją nazwę przyjęła od rzeźbionych lwów na skrajnych rogach gzymsu. Pierwsze wzmianki na temat budynku pojawiły się w 1521 roku. Przed drugą wojną światową kamienica znajdowała się w posiadaniu Ludwika Księżyckiego, który nabył ją w 1914 r. Nowy właściciel udostępniał salon na pierwszym piętrze na spotkania literatów. W czasie drugiej wojny światowej kamienica została częściowo uszkodzona. Większe prace konserwatorskie przypadły na rok 1954 r. Odnowiono elewacje kamienicy i przynależnej do niej oficyny. Wykonano również zaprojektowaną przez Helenę i Lecha Grześkiewiczów dekorację sgraffitową. W roku 1999 nastąpiła rekonstrukcja kamiennego portalu wejściowego od strony Rynku, zamurowanego w połowie XIX wieku na podstawie projektu Budowniczego Lubelskiego Jakuba Hempla. W 2001 r. przeprowadzono remont parteru w celu przystosowania go na użytek kawiarni.
Źródło opisu oraz więcej informacji:
Źródło: Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN / www.teatrnn.pl/leksykon” ( ). Opis obiektu umieszczono za zgodą Ośrodka.

Kamienica Pod Lwami przy Rynku 9 w Lublinie. Źródło: Lublin, wyd. ...
    Lublin. Kamienica pod Lwami.