Stacja Zwierzyniec

Stacja Zwierzyniec kolejki parkowej Maltanka w Poznaniu - stacja zlokalizowana w pobliżu głównego wejścia do Nowego Zoo. Składa się z dwóch peronów i toru odstawczego. Początkowo budynek stacji stanowiła metalowa wiata, pod którą znajdował się obszerny pawilon m.in. z kasami (podobny budynek miała stacja Maltanka). W 2000 pawilon został podpalony i całkowicie spłonął. Obecnie pod wyremontowaną wiatą znajduje się kontener z nastawnią, z obawy przed dewastacją zabierany na okres zimowy do zajezdni ...
Stacja Zwierzyniec kolejki parkowej Maltanka w Poznaniu - stacja zlokalizowana w pobliżu głównego wejścia do Nowego Zoo. Składa się z dwóch peronów i toru odstawczego. Początkowo budynek stacji stanowiła metalowa wiata, pod którą znajdował się obszerny pawilon m.in. z kasami (podobny budynek miała stacja Maltanka). W 2000 pawilon został podpalony i całkowicie spłonął. Obecnie pod wyremontowaną wiatą znajduje się kontener z nastawnią, z obawy przed dewastacją zabierany na okres zimowy do zajezdni tramwajowej przy ulicy Fortecznej.
Źródło: Wikipedia

Stacja Zwierzyniec kolejki parkowej Maltanka w Poznaniu.