Stacja kolejowa Ptyś

Przejazd kolejowy (Maltanka / ul. Termalna)

Stacja Zwierzyniec

Stacja Maltanka

Stacja Balbinka

Kolejka parkowa Maltanka

Kolejka Parkowa Maltanka (popularnie zwana Maltanką) – znajdująca się w obrębie Poznania linia kolejowa o całkowitej długości torów 3850 m. Kolejka należy do Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Poznaniu. Kursuje pomiędzy rondem Śródka a Nowym Zoo, przewożąc rocznie około 200 tysięcy pasażerów. Rozstaw torów kolejki wynosi 600 mm. Pierwsza Harcerska Kolejka Dziecięca o torze szerokości 600 mm powstała w Poznaniu w 1956. Jej licząca 1,5 km trasa biegła między Ogrodem Jordanowskim a Łęgami ...
Kolejka Parkowa Maltanka (popularnie zwana Maltanką) – znajdująca się w obrębie Poznania linia kolejowa o całkowitej długości torów 3850 m. Kolejka należy do Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Poznaniu. Kursuje pomiędzy rondem Śródka a Nowym Zoo, przewożąc rocznie około 200 tysięcy pasażerów. Rozstaw torów kolejki wynosi 600 mm. Pierwsza Harcerska Kolejka Dziecięca o torze szerokości 600 mm powstała w Poznaniu w 1956. Jej licząca 1,5 km trasa biegła między Ogrodem Jordanowskim a Łęgami Dębińskimi. W momencie, gdy postanowiono wybudować trasę Hetmańską dla II ramy komunikacyjnej miasta, okazało się, że trasa kolejki koliduje z nową drogą. W związku z tym postanowiono ją przenieść na Maltę, która właśnie była zagospodarowywana. Kolejkę, pod nazwą „Maltanka”, otwarto ponownie 21 lipca 1972. Od tego momentu kolejką zarządza MPK. W 1998 nazwę zmieniono na Maltańska Kolej Dziecięca, natomiast w 2002, w roku jubileuszu 30-lecia, kolejka otrzymała obecną nazwę Kolejka Parkowa Maltanka. 15 stycznia 2010 grupa miłośników kolei z Poznania zawiązała klub SPM Maltanka, który pomaga w pracach na kolejce i promuje ją. Z okazji 40-lecia kolejka otrzymała oficjalne logo, które zostało wybrane przez jury w konkursie. W 2015 podano do publicznej wiadomości, że około 1/3 przychodów kolejki, tj. 13 tys. zł miesięcznie, przeznacza się na opłatę za przejazd przez teren nie stanowiący własności kolejki. W tej sytuacji miasto porozumiało się z poznańską kurią archidiecezjalną w sprawie wymiany gruntów i przejęło nieruchomości pod torowiskiem kolejki.
Źródło: Wikipedia

Tor kolejki parkowej Maltanka w Poznaniu. Widok z wiaduktu położonego ...