komentarze 0
|
Trochę będzie nudnie, ale opisuję proces technologiczny produkcji rektyfikowanej okowity, półproduktu do dalszej rektyfikacji, filtracji etc. Na zdjęciach dawne magazyny kartofli, które jeszcze z dwie dekady temu były podstawowym surowcem przemysłu spirytusowego. Obecnie zastąpione żytem, który magazynowane jest i dystrybuowane (np. do rozdrobnienia) do dalszej cyklu w sfotografowanych zaadaptowanych, "pokartoflanych" pomieszczeniach.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 22:05:12,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 631,
Ocena: 6.00 (2)
|
komentarze 0
|
Trochę będzie nudnie, ale opisuję proces technologiczny produkcji rektyfikowanej okowity, półproduktu do dalszej rektyfikacji, filtracji etc. Na zdjęciach dawne magazyny kartofli, które jeszcze z dwie dekady temu były podstawowym surowcem przemysłu spirytusowego. Obecnie zastąpione żytem, który magazynowane jest i dystrybuowane (np. do rozdrobnienia) do dalszej cyklu w sfotografowanych zaadaptowanych, "pokartoflanych" pomieszczeniach.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 22:05:12,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 812,
Ocena: 6.00 (3)
|
komentarze 0
|
Burzliwa fermentacja zacieru ze spreparowanego żyta, wspomagana elektrycznymi mieszalnikami. Fermentacja trwa krótko, zaledwie siedem dni, czyli tydzień:)
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:50:31,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 566,
Ocena: 6.00 (3)
|
komentarze 0
|
Półsurowiec zaczerpnięty ze zbiornika zaciernego. To są rozgniecione i rozpulchnione ziarna żyta, Podobne do tego, co konik zostawia za sobą od czasu do czasu. Nawet zapach ten sam:)
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:43:03,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 766,
Ocena: 6.00 (2)
|
komentarze 0
|
Tak wygląda zacier w jednym z pojemników zaciernych (powinno być: kadzi, no nie?) w przemysłowej gorzelni, wcale nie domowej. Pierwsze wrażenie szokujące.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:34:38,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 679,
Ocena: 6.00 (4)
|
komentarze 0
|
Tak wygląda zacier w jednym z pojemników zaciernych (powinno być: kadzi, no nie?) w przemysłowej gorzelni, wcale nie domowej. Pierwsze wrażenie szokujące.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:34:37,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 788,
Ocena: 6.00 (4)
|
komentarze 0
|
Zbliżenie na osobliwy zbiornik zacierny (fermentacyjny). Spawana konstrukcja, prawdopodobnie powojenna.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:28:33,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 619,
Ocena: 6.00 (5)
|
komentarze 0
|
To nie jest rampa przeładunkowa, to zbiornik zacierny. Proszę zwrócić uwagę na silniki elektryczne obracające mieszadła.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:25:48,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 752,
Ocena: 6.00 (5)
|
komentarze 0
|
Widok (przez szybę okna, którego nie sposób było otworzyć) z gorzelni na sąsiadujące zabudowania seminarium duchownego - dawnego opactwa cystersów. Ponoć to obiekt byłego browaru, dziś sterowni przepotężnego systemu pozyskiwania odnawialnej energii cieplnej i elektrycznej zasilającej uczelnię.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:21:32,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 620,
Ocena: 6.00 (4)
|
komentarze 1
|
Gościkowska gorzelnia. Ten leciwy walczak, o dawno już zaniechanym nitowym sposobie łączenia metali, zapewne pamięta jeszcze czasy Republiki Weimarskiej. W 2010 r. nieużywany.
|
Polska
/
Województwo lubuskie
/
Powiat świebodziński
/
Gościkowo
5
/
Gorzelnia
|
Dodane: 2019-01-29 21:12:30,
Przez:
Festung°,
Odsłon: 590,
Ocena: 6.00 (4)
|