Budynek nr 64

Szkoła Realna, Hotel Wystawa, Seminarium Nauczycielskie, Wydział Pedagogiczny Wyższej Szkoły Pedagogicznej

Budynek wzniesiony w początkach XX w., służył jako siedziba szkoły realnej Retkego. Około 1909 zakupiony przez inż. Kazimierza Reklewskiego, który przed Wystawą Przemysłu i Rolnictwa w Częstochowie urządził tu hotel pod nazwą „Wystawa”; znajdowało się w nim 120 miejsc noclegowych i kawiarnia na I piętrze. Tygodnik „Świat” z 1909 informował, że korytarze były oświetlone elektrycznością, a w czasie wystawy na gości wysiadających na dworcu Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Częstochowie czekał omnibus (tramwaj ...
Budynek wzniesiony w początkach XX w., służył jako siedziba szkoły realnej Retkego. Około 1909 zakupiony przez inż. Kazimierza Reklewskiego, który przed Wystawą Przemysłu i Rolnictwa w Częstochowie urządził tu hotel pod nazwą „Wystawa”; znajdowało się w nim 120 miejsc noclegowych i kawiarnia na I piętrze. Tygodnik „Świat” z 1909 informował, że korytarze były oświetlone elektrycznością, a w czasie wystawy na gości wysiadających na dworcu Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w Częstochowie czekał omnibus (tramwaj konny) z napisem Hotel „Wystawa”. Przynajmniej od 1911 do 1916 znajdowała się tu szkoła miejska ogólna (w 1915 uczyło się w niej 57 dzieci) prowadzona przez Janickiego. Później działała tu szkoła realna Retkego. W 1917–20 w budynku funkcjonowało Gimnazjum Męskie Wincentego Szudejki (do którego uczęszczało ok. 300 uczniów), znajdował się też internat. Od 1921 funkcjonowało tu Państwowe Seminarium Nauczycielskie Męskie im. Tadeusza Kościuszki; początkowo zajmowało parter i I piętro, ponieważ na II piętrze mieścił się Inspektorat Szkolny i mieszkania prywatne. Po przejęciu przez Seminarium całego budynku jedną z sal na parterze przysposobiono na salę gimnastyczną. W roku szkolnym 1924/25 gościnnie użyczono pomieszczeń Prywatnemu Seminarium Nauczycielskiemu Żeńskiemu. W 1936 na miejsce zlikwidowanego Państwowego Seminarium Nauczycielskiego Męskiego wprowadziło się tu Państwowe Seminarium Ochroniarskie, przemianowane w 1937 na Państwowe Seminarium Wychowawczyń Przedszkoli. Podczas okupacji niemieckiej w szkole zamieszkały siostry zmartwychwstanki (wysiedlone z budynku przy III Alei 60); prowadziły tu szkołę powszechną z internatem. Od września 1946 przy Państwowym Seminarium Wychowawczyń Przedszkoli utworzono przedszkole (w latach 70. – nr 38). Później działało tu (do 1973) Państwowe Liceum Pedagogiczne i szkoła ćwiczeń dla klas I–IV. W II połowie lat 60. funkcjonowało w budynku Społeczne Ognisko Baletowe. Od 1972 znajdował się tu Wydział Pedagogiczny Wyższej Szkoły Pedagogicznej (WSP) i do lat 90. XX w. Wydział Artystyczny WSP (późnej Akademia im. Jana Długosza, dziś: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny im. Jana Długosza). Właściciele kamienicy po wieloletnich staraniach odzyskali budynek, lecz pozostał on niezamieszkały. Za:

Szkoła w Częstochowie.