Most kolejowy (rz. Drwęca Warmińska / LK221)

Drwęca Warmińska

Drewenz, Dribentz, Drywantze, Drawant, Drewant, Drywanz

Drwęca Warmińska (niem. Drewenz) – rzeka w województwie warmińsko-mazurskim, prawy dopływ Pasłęki. Większość biegu rzeki znajduje się na Warmii. Nad rzeką jest położone miasto Orneta.

W źródłach historycznych rzeka występowała pod nazwami: Drewenz (1926), Dribentz (1595), Drywantze (1287), Drawant, Drewant (1282), Drywanz (1261). Nazwę Drwęca Warmińska wprowadzono urzędowo w 1949 roku, zastępując poprzednią niemiecką – Drewenz. Przydomek Warmińska odróżnią ją od Drwęcy, dopływu Wisły.

Rzeka przepływa przez Nizinę Staropruską i Równinę Warmińską. Źródła, w postaci drobnych strumyków, znajdują się na Wzniesieniach Górowskich, na wysokości 125 m n.p.m., w pobliżu wsi Glądy w gminie Górowo Iławeckie. Długość rzeki wynosi 53,4 km, a powierzchnia dorzecza 327,7 km². W środkowym biegu płynie zalesioną doliną, silnie meandrując, przez Równinę Ornecką. Uchodzi do Pasłęki w jej 70,1 kilometrze, ok. 8 km poniżej Ornety, w pobliżu wsi Drwęczno i Bogatyńskie.

Przed 1714 rokiem, na wysokości wsi Krosno, przesunięto koryto Drwęcy Warmińskiej w celu wzniesienia ołtarza głównego nowo budowanej świątyni w miejscu, gdzie wiele lat wcześniej znaleziono leżącą w rzece alabastrową figurkę Matki Bożej.

Orneta. Okolice dawnej leśniczówki - fragment nad Drwęcą Warmińską ...
    Orneta. Widok ogólny z Drwęcą Warmińską.