Kaplica (Czasownia) św. Aleksandra Newskiego

Chata ze wsi Czyżyki

Chata drewniana

Stodoła (kłunia)

Wiatrak ze wsi Kotły

Skansen Architektury Drewnianej Ludności Ruskiej Podlasia w Białowieży

Skansen w Białowieży to obiekt stosunkowo młody. Ma dopiero około 30 lat. Jest to obiekt całkowicie prywatny i zbudowany za prywatne pieniądze. Jego powierzchnia sięga 4 hektarów.

Pomysłodawcą skansenu był Anatol Odzijewicz, profesor fizyki matematycznej na Uniwersytecie Białostockim. To właśnie on w 1978 roku podczas swojej podróży naukowej zobaczył we wsi Kotły wiatrak, który postanowił wraz z przyjaciółmi kupić. Jak pomyślał, tak też zrobił i obiekt przywieziono do Białowieży. Jako pierwszy ...

Pomysłodawcą skansenu był Anatol Odzijewicz, profesor fizyki matematycznej na Uniwersytecie Białostockim. To właśnie on w 1978 roku podczas swojej podróży naukowej zobaczył we wsi Kotły wiatrak, który postanowił wraz z przyjaciółmi kupić. Jak pomyślał, tak też zrobił i obiekt przywieziono do Białowieży. Jako pierwszy wiatrak ten stał się symbolem skansenu.

W 1983 roku powstał pomysł utworzenia zagrody charakterystycznej niegdyś dla Podlasia. Trzeba było wówczas poszerzyć plac i kupić ziemię pod tą inwestycję. Ziemię kupił zamieszkujący Białowieżę rolnik, Michał Bajko, który później podzielił ją na 10 współwłaścicieli. Dlaczego tak zrobił? Zrobił tak, by otrzymywać kartki na mięso które po zakupie więcej niż pół hektara ziemi, by mu nie przysługiwały. W tym też roku rozpoczęto ogradzanie terenu oryginalnym płotem z gałęzi świerkowych, tzw. balasów.

30 grudnia 1992 roku Wojewódzki Konserwator Zabytków w Białymstoku wpisał skansen do rejestru zabytków pod numerem 765 – Zespół budownictwa drewnianego.

Cały skansen jak już wcześniej wspomniałem jest inicjatywą całkowicie prywatną, tworzoną przez grupę zapaleńców związanych z Anatolem Odzijewiczem. Przyjazdy do Białowieży oraz składanie drewnianych obiektów stało się dla nich sposobem na spędzenie wolnego czasu. W 2004 roku skansen w Białowieży postanowiono udostępnić turystom, którzy mogą go zwiedzać w wakacje i tzw. długie weekendy.

W 2002 roku powstało Stowarzyszenie Skansen w Białowieży. Celem stowarzyszenia jest utrzymywać i rozwijać skansen oraz zachować część materialnej kultury Podlasia, ruskiej kultury wsi podlaskiej, której z każdym rokiem ubywa.

( )

Brama wjazdowa do Skansenu w Białowieży.