Kamienica nr 2

Kamienica przetrwała II Wojnę Światową jako jedna w w tym rejonie. Stoi z boku obecnego skweru Heweliusza między ulicami Korzenną, Bednarską i Rajską oraz Kanałem Raduni. Powstał w wyniku zniszczenia w 1945 roku istniejącej tu zabudowy, zlokalizowanej od południowo-wschodniego narożnika ul. Korzennej i nieistniejącej obecnie ulicy An der Großen Mühle, która biegła wzdłuż Kanału Raduni po północnej stronie Wielkiego Młyna, od Mostu Chlebowego do dzisiejszej ul. Wielkie Młyny. ...
28 I 2006 roku na skwerze odsłonięto pomnik Jana Heweliusza, autorstwa Jana Szczypki. W październiku 2008 roku na tym budynku w Andrzej Dyakowski i studenci Akademii Sztuk Pięknych wykonali techniką sgraffito „Mapę Nieba Północnego”, fragment mapy nieba (złote konstelacje gwiezdne na burgundowym tle) na podstawie dzieła Machina Coelestis Jana Heweliusza.

Rycina hemisfery północnej Hemisphaerium boreale z atlasu gwiazdozbiorów ...
    Mapa nieba - półkula południowa: Hocce hemispherium australe..., ...