Kaplica św. Krzyża

XVIII w.

Kaplica ta stoi na miejscu dawnej Kaplicy Dobrego Łotra, zbudowanej w czasie zarazy, która nawiedziła miasto w 1572 lub 1633 r. Istniejący do dziś budynek jest ufundowany przez mieszkańców Otmuchowa w 1749 r. Na budowę kaplica potrzeba było zezwolenia od biskupa Filipa Schaffogotscha, który takowe wydał i podarował również 8000 cegieł na jej budowę. Budowa trwała 51 dni, a pracował na niej jeden człowiek, Jan Jerzy Siegel. Kaplicę zwaną również Świętokrzyską zdobią malowidła: "Zdjęcie z Krzyża", ...
Kaplica ta stoi na miejscu dawnej Kaplicy Dobrego Łotra, zbudowanej w czasie zarazy, która nawiedziła miasto w 1572 lub 1633 r. Istniejący do dziś budynek jest ufundowany przez mieszkańców Otmuchowa w 1749 r. Na budowę kaplica potrzeba było zezwolenia od biskupa Filipa Schaffogotscha, który takowe wydał i podarował również 8000 cegieł na jej budowę. Budowa trwała 51 dni, a pracował na niej jeden człowiek, Jan Jerzy Siegel. Kaplicę zwaną również Świętokrzyską zdobią malowidła: "Zdjęcie z Krzyża", "Przemienienie Pańskie", "Chrystus w Ogrójcu" oraz szereg obrazów z cyklu "Droga Krzyżowa". Kaplicę nie zdobią bogate formy architektoniczne, lecz jedynie czterolistne okna, dobre proporcje, sprawiające, że jest ona jakby miniaturę barokowej budowli.

Źródło: otmuchow.pl

Kaplica św. Krzyża.