Krzyż misyjny

Dzwonnica

Kościół św. Brata Alberta Chmielowskiego

Parafię erygował 13.07.1997 r. arcybiskup Stanisław Nowak wydzielając jej teren z parafii św. Andrzeja Boboli. Dzieje świątyni parafialnej łączą się z historią starań macierzystej parafii św. Andrzeja Boboli o pozwolenie na budowę kościoła. Jego lokalizację władze państwowe wyznaczyły w polach na nie uzbrojonych terenach rolnych, z dala od zamieszkałych terenów oraz siedziby proboszcza i dotychczasowego miejsca kultu. Mimo to, stawianie świątyni według projektu arch. Aleksandra Holasa rozpoczęto ...
Parafię erygował 13.07.1997 r. arcybiskup Stanisław Nowak wydzielając jej teren z parafii św. Andrzeja Boboli. Dzieje świątyni parafialnej łączą się z historią starań macierzystej parafii św. Andrzeja Boboli o pozwolenie na budowę kościoła. Jego lokalizację władze państwowe wyznaczyły w polach na nie uzbrojonych terenach rolnych, z dala od zamieszkałych terenów oraz siedziby proboszcza i dotychczasowego miejsca kultu. Mimo to, stawianie świątyni według projektu arch. Aleksandra Holasa rozpoczęto już 1981 r. Kamień węgielny pod mury wznoszonego obiektu pobłogosławił papież Jan Paweł II (4.06.1979 r.) Z biegiem lat okazało się, że powstająca świątynia może służyć licznie zasiedlającym okolice mieszkańcom, a jej położenie na krańcu parafii św. Andrzeja Boboli przesądziło o decyzji ustanowienia tu nowej wspólnoty parafialnej. Budowę tej świątyni prowadził i ją wyposażał ks. Zdzisław Hatlapa. Została ona uroczyście poświęcona (konsekrowana) przez czwartego biskupa częstochowskiego S. Nowaka 17.06.2001 r. Do ważniejszych inwestycji przeprowadzonych w kościele po 2000 r. należą, m.in.: tynkowanie wnętrza, położenie posadzki marmurowej, montaż sufitu nad nawą, jego elektryfikacja i nagłośnienie.W 2012 r. proboszczem parafii został ks. kan. Sławomir Wojtysek. W tym okresie powstały nowe inwestycje parafialne, m. in. nowe organy. Powstała strona internetowa parafii. Parafia przeżywała tak ważne wydarzenia jak m.in. wprowadzenie relikwii krwi św. Jana Pawła II.

Kościół św. Brata Alberta Chmielowskiego.