Bełchatów
Danuta B.: Ok.

krzych[k]
LukaszGrzelik

Johann Christoph Lüders - przemysłowiec z Görlitz

Urodził się 12 lipca 1803 w Bettingerode

Johann Christoph Lüders urodził się 12 lipca 1803 w Bettingerode (Harzburg) i dorastał jako pasterz w ubogich warunkach. Po odbyciu praktyki rymarza i lakiernika (od 1817) był już w 1826 brygadzistą w fabryce powozów w Dreźnie. W 1827 r. założył w Görlitz warsztat rymarski i lakierniczy, w którym produkował powozy. W 1851 roku firma, która
w międzyczasie rozrosła się, przeniosła się do nowej siedziby przy Brunnenstraße, a w 1869 r. stała się spółką akcyjną produkującą materiały kolejowe w Görlitz. W ten sposób powstała największa i najbardziej znana firma przemysłowa w mieście, z której w wyniku fuzji z innymi firmami, w 1921 r. powstał Waggon- und Maschinenbau-Aktiengesellschaft (WUMAG). Topowe produkty firmy (samochody kolejowe, wagony restauracyjne, towarowe, limuzyny, Wagony ekspresowe, piętrowe) przyciągnęły międzynarodową uwagę i pomogły ukształtować historię niemieckiej kolei. Od pokoleń tysiące ludzi z Görlitz znalazło pracę i dochód w tej firmie. Skupienie się na innowacjach naukowych i technicznych, rozwój wydajnych i eleganckich produktów otworzyło pomyślny dostęp do rynku krajowego i międzynarodowego. W ten sposób Görlitz stało się powszechnie znane jako ośrodek przemysłowy.

Lüders udzielał się w polityce lokalnej. Od 1842 do 1869 r. pracował jako radny miejski. Był szczególnie zaangażowany w budownictwo, transport, przemysł i handel, edukację popularną i kulturę oraz promował praktyki zawodowe. W 1871 r. pokrył ponad połowę kosztów budowy domu stowarzyszenia handlowego (dziś Humboldthaus), a w 1851 r. kierował budową teatru w imieniu miasta. Dla Lüdersa biznes, polityka lokalna i kultura były nierozłączne. Uważał, żę przedsiębiorcy i administracja miasta powinni wspólnie pracować nad kształtowaniem i wdrażaniem tych trzech stron postępu społecznego w swojej jednostce. Ta ścieżka sprawdziła się i doprowadziła do rozkwitu Görlitz jako jednego z najbogatszych i najpiękniejszych miast niemieckich w XIX i na początku XX wieku.
Lüders zmarł 26 sierpnia 1872 r. i został pochowany na cmentarzu komunalnym w Görlitz. W 1903 r. nazwano jego imieniem plac i ulicę na terenie fabryki. Jego pomnik, który padł ofiarą II wojny światowej w 1942 roku, został odsłonięty naprzeciwko bramy fabryki przy Brunnenstrasse. Lüders postawił sobie żywy pomnik swoją działalnością, która nadal wywiera wpływ na współczesność i wskazuje drogę na przyszłość.

tekst: dr Ernest Kretzschmar

/ / / / /