pl. Muzealny, Wrocław
Virzzz: Mam zwidy czy na lewo od torowiska tramwajowego ?
Virzzz: Urządzenia do pomiaru czasu noszone na wszelakich kończynach to chyba też oni....
pl. Narutowicza Gabriela, Leśnica

pavelo

SINOL - fabryka zabawek
Autor: Maciej S.°, Data dodania: 2022-07-04 02:21:01, Aktualizacja: 2022-12-29 16:54:11, Odsłon: 2095

Pamiętacie fiata z Sinolu? A może w piwnicy lub na strychu też macie zabawki z oleśnickiej firmy?

W latach 70. taki zdalnie sterowany model fiata 125p  był marzeniem wielu dzieciaków

Fiat - ten prawdziwy - był produkowany w Polsce w FSO w Warszawie, od 1967 do 1991 roku na podstawie licencji włoskiej firmy Fiat. Po wygaśnięciu licencji w 1983 roku nazwę zmieniono na FSO 125p. Potocznie nazywano go "dużym fiatem".

A w Sinolu, czyli Spółdzielni Inwalidów Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych w Oleśnicy, założonej w październiku 1949 roku (pod nazwą Spółdzielnia Inwalidów "Zgoda"), produkowano wiele atrakcyjnych - wówczas! - zabawek. Hitem były gumowe piłki. W Sinolu produkowano też, zdalnie sterowane modele fiata 126p, czyli "małego fiata", oraz autobusu Berliet, a także kolejkę elektryczną, lokomotywę, będąca kopią angielskiego systemu Big Big Train (produkowanego przez firmę Rovex), armatkę strzelającą piłeczkami pingpongowymi, skarbonki w kształcie beczułek, pistolet maszynowy (wzorowany na niemieckim MP-40). No i oczywiście gumowe, pomarańczowe piłki. W czasach PRL-u tymi zabawkami bawiły się dzieci z całej Polski.

Dzisiaj w dawnym Sinolu, czyli u zbiegu ulic Wałowej i Wały Jagiellońskie, prowadzona jest różna działalność usługowa i gastronomiczna. To tu mieści się ulubiony lokal oleśnickiej młodzieży - Jack Pub. A przed wojną była tam filia znanego wrocławskiego browaru Carla Kipkego.
Autorem zdjęcia ze sterowanym "dużym fiatem" jest Stanisław Kokurewicz. Zostało zrobione w Sinolu w 1973 roku.

/ / / / 20 /
W 1983 roku nazwę zmieniono na FSO 1500.