Kościół św. Jana Chrzciciela (ruiny)

Katholische Kirche

XV ?

Kościół w Ostaszewie (Schöneberg), początkowo prawdopodobnie drewniany, został zbudowany w pierwszej połowie XIV wieku. Miał on już funkcjonować w momencie lokacji wsi w 1333 roku, przeprowadzonej z inicjatywy wielkiego komtura zakonu krzyżackiego Konrada Kesselhuta. Na utrzymanie kościelnego plebana przeznaczone zostały wówczas cztery wolne włóki, zwolnione z obowiązku płacenia daniny spośród wszystkich 60 włók całej osady. Murowany kościół wybudowano nieco później, bliżej końca XIV stulecia, przy ...
Kościół w Ostaszewie (Schöneberg), początkowo prawdopodobnie drewniany, został zbudowany w pierwszej połowie XIV wieku. Miał on już funkcjonować w momencie lokacji wsi w 1333 roku, przeprowadzonej z inicjatywy wielkiego komtura zakonu krzyżackiego Konrada Kesselhuta. Na utrzymanie kościelnego plebana przeznaczone zostały wówczas cztery wolne włóki, zwolnione z obowiązku płacenia daniny spośród wszystkich 60 włók całej osady. Murowany kościół wybudowano nieco później, bliżej końca XIV stulecia, przy czym prace prowadzono w dwóch fazach, z których pierwszą rozpoczęto od wschodniej części budowli.
W 1409 roku wielki mistrz Ulrich von Jungingen podarował kościół farny w „Schonenberge” gdańskiemu szpitalowi św. Elżbiety, co miało nastąpić dopiero po śmierci ówczesnego proboszcza Andreasa. Pomimo przekazania, Jungingen zastrzegł sobie prawo patronackie kościoła, a zgoda biskupa na donację wydana została w 1411 roku, po zakończeniu wojny z Polską. Z dochodów kościoła 38 marek miało trafiać na szpital, reszta zaś na wikariusza przedstawianego przez szpital. Wszelkie prawa kościelne biskupa pomezańskiego miały pozostać niezmienione, a prawo mecenatu dla wielkiego mistrz zarezerwowane.
Zerwanie związku kościoła z gdańskim szpitalem prawdopodobnie nastąpiło w połowie XVI wieku, w związku z postępującą reformacją. W 1556 roku doszło do sporu między dwoma szpitalami: Ducha Świętego i św. Elżbiety z jednej strony a gdańskim przytułkiem dla dzieci z drugiej. W jego trakcie jako część majątku wspólnego wymieniana była także parafia Schönenberge, ale już w 1616 roku zarządcy obu szpitali oświadczyli, że kościół w Schönenberge już od 1571 roku nie był ich własnością. Jednocześnie jako jego duchownych wymieniono protestanckich pastorów, choć pod koniec XVI wieku kościół i parafia były znowu katolickie.
W 1851 roku wyremontowana została wieża kościelna. Już jednak w 1857 roku dębowy, gontowy dach iglicy został zastąpiony łupkowym. W 1859 roku szczyt wschodni połączono z więźbą dachową żelaznymi kotwami, w 1866 roku przeprowadzono generalny remont dachu, cokołu i okien, w 1867 roku stara południowa kruchta została zburzona i zastąpiona nową, zaś w 1910 roku naprawiono szczyt wschodni. W 1945 roku wycofujące się wojska niemieckie spaliły zabytek, który od tamtej pory pozostawiono w ruinie.

Ruiny kościoła w Ostaszewie. Fotografia z aukcji internetowej
    Wioska Ostaszów. Ruiny dawnego kościoła św. Jana Chrzciciela w ...