Cmentarz mennonicki

XVIII w

Kolonia Stawiec. Kolonia powstała wraz z akcją kolonizacyjną z k. XVIw. Po podzieleniu w 1735 - 40 r. gminy Wielkiej Żuławy w Gdańsku na mniejsze, gmina w Lubieszewie, zwana orłowską uzyskała zgodę na postawienie Domu Modlitwy, cmentarz mógł powstać w tym samym okresie. W 1800 r. wybudowano filialna kaplicę w Pordenowie. W 1882 r. gmina Lubieszewska połączyła się z gminą w Orłowskim Polu

Układ przestrzenny wsi - pierwotnie teren cmentarza usytuowany z dala od zabudowań najbliższych kolonii, otoczony ...

Układ przestrzenny wsi - pierwotnie teren cmentarza usytuowany z dala od zabudowań najbliższych kolonii, otoczony z trzech stron drogą, po utworzeniu PGR po płn. stronie postawiono rząd parterowych domów

Krajobraz kulturowy silnie zmieniony, powstało nowe osiedle, kościół zniszczony został w 1945 r., cmentarz dewastowany przez 50 lat zostal ostatnio uporządkowany, część nagrobków została zakonserwowana i postawiona, postawiono nowe ogrodzenie.

Drewniany kościół mennonickim pobudowany został w 1768 r. obok cmentarza. Był to prostokątny budynek postawiony w konstrukcji zrębowej nakryty wysokim dachem dwuspadowym; o elewacji frontowej 8 osiowej, o niskich okienkach z okiennicami w dwóch poziomach, z wejściem na 2 i 6 osi; elewacji szczytowej dwupoziomowej z niskimi prostokątnymi oknami w trzech rzędach; we wnętrzu mieszczącym 600 miejsc siedzących z trzech stron salę obiegała empora zabudowana na dole przy ścianie szczytowej. Budynek nie istnieje.
Cmentarz mennonicki założony na planie zbliżonym do prostokąta, podzielony na 4 kwatery lipowymi alejami, z lipową obsadą granic; na nagrobkach m.in. nazwiska Bernard Bergmann, Bernard Classen, Dietrich Djamin, Maria Dick, Abraham Ens, Gertruda Ens, Maria Ens, Peter Suckau, Maria Wiens.

Kolonia Stawiec. Cmentarz Meonnonicki.