Dom nr 3

Dom z zagrody holenderskiej (budynki gospodarcze rozebrane) usytuowany w zach. części wsi, po płd. stronie drogi do Lubieszewa, kalenicowo, wybudowany w 1875 r. zrębowy, z węgłami przesłoniętymi deskami imitującymi boniowanie; od płd. płytki podcień wsparty na 4 kolumnach; ścianka kolankowa i szczyt oszalowane pionowo; więźba dachowa stolcowo - platwiowa z kleszczami i zastrzałem, dach ceramiczny; dom o szerszym trakcie płd., z wielką izbą w płd. - wsch. narożniku, czarną kuchnią w tracie wielkiej ...
Dom z zagrody holenderskiej (budynki gospodarcze rozebrane) usytuowany w zach. części wsi, po płd. stronie drogi do Lubieszewa, kalenicowo, wybudowany w 1875 r. zrębowy, z węgłami przesłoniętymi deskami imitującymi boniowanie; od płd. płytki podcień wsparty na 4 kolumnach; ścianka kolankowa i szczyt oszalowane pionowo; więźba dachowa stolcowo - platwiowa z kleszczami i zastrzałem, dach ceramiczny; dom o szerszym trakcie płd., z wielką izbą w płd. - wsch. narożniku, czarną kuchnią w tracie wielkiej izby, oraz wtórnie podzieloną sienią ( pierwotnie dwudzielną w formie litery L) z rzędem drzwi w części gospodarczej do tunelu oborowego i pomieszczeń przy ścianie zach. ściana szczytowa 3 - osiowa, szczyt dwukondygnacjowy, na 2 prostokątne okna ujęte mniejszymi, zamkniętymi trójkątnie, wyżej podwojony, zamknięty trójkątnie świetlik; elewacja płd. 7 osiowa, z wejściem pomiędzy dwoma oknami na 4 osi osłoniętym dwuosiowym podcieniem; zachowana bogata dekoracja wyciętych końcówek oszalowania, obramień okiennych, laubzekin pomiędzy słupami podcienia i w spięciu desek wiatrowych i pazura w szczycie podcienia, dekoracyjne drzwi wejściowe.

Wieś Tuja. Dawna zagroda wiejska typu Holenderskiego. Widok ogólny ...