Kościół św. Jakuba

Majestatyczna bryła gotyckiego kościoła z czerwonej cegły sprawia wrażenie jakby wyrastała z zielonej łąki. Jej widok szokuje, gdyż stoi pomiędzy rozrzuconymi po okolicy niedużymi domami, jeszcze do niedawna drewnianymi. Ciężka bryła, z wielkimi przyporami zwieńczonymi ciężkimi sterczynami i wieżą, nawiązującą do wczesnośredniowiecznej architektury obronnej, jest tak tajemnicza, że fascynuje. Nasuwa się pytanie: kto i dlaczego w takim miejscu wzniósł tę świątynię? Niestety, z dokumentów parafii niewiele ...
Majestatyczna bryła gotyckiego kościoła z czerwonej cegły sprawia wrażenie jakby wyrastała z zielonej łąki. Jej widok szokuje, gdyż stoi pomiędzy rozrzuconymi po okolicy niedużymi domami, jeszcze do niedawna drewnianymi. Ciężka bryła, z wielkimi przyporami zwieńczonymi ciężkimi sterczynami i wieżą, nawiązującą do wczesnośredniowiecznej architektury obronnej, jest tak tajemnicza, że fascynuje. Nasuwa się pytanie: kto i dlaczego w takim miejscu wzniósł tę świątynię? Niestety, z dokumentów parafii niewiele można się dowiedzieć.
Wszystko wskazuje na to, że jej budowniczymi byli Krzyżacy, którzy na tych terenach panowali w latach 1282–1446, chociaż w opracowaniach występują różne datowania tego kościoła. Jedne wspominają, że powstał w XIII wieku, a więc w czasach, kiedy Żuławy wchodziły w skład państwa polskiego i na tych terenach rządził książę Świętopełk, inne podają, że w wieku XIV, i to datowanie jest bardziej wiarygodne. Jeśli chodzi o wzmianki w dokumentach dotyczące istnienia samej wsi, to pojawiają się dopiero w wieku XIV. Z tego wynika, że kościół, zwłaszcza murowany, nie powinien być wcześniejszy. Pierwsza wzmianka, wymieniająca miejscowość Thuya, występuje w 1318 r., już za czasów panowania Krzyżaków. Druga, mówiąca o lokacji wsi, pochodzi z roku 1345, kiedy to wielkim mistrzem był Ludolf König. Od 1446 r. Tuja znalazła się w granicach Rzeczpospolitej, a w 1552 r., dekretem polskiego króla Zygmunta II Augusta doszło do odnowienia lokacji wsi.

Wieś Tuja. Kościół rzymskokatolicki pw. św. Jakuba. Widok od strony ...
    Wieś Tuja. Kościół Filialny pw. św. Jakuba z czasów Krzyżackich, ...