Nagrobek Andrzeja Waligórskiego

2022-06-26 Koncert "Hej szable w dłoń!" - wspomnienie Andrzeja Waligórskiego

Krasnal Waligórek

Niepubliczna Szkoła Podstawowa Tikkun Olam
LO VII - budynek B

Andrzej Waligórski (1926-1992)

Andrzej Waligórski (ur. 20 października 1926, Nowy Targ, Polska - zm. 10 maja 1992, Wrocław, Polska)
Poeta, satyryk, dziennikarz, radiowiec. Dzieciństwo spędził na Podolu, a wczesną młodość, przerwaną przez wojnę, w Gródku Jagiellońskim i Lwowie. Po wojnie trafił na Ziemie Odzyskane. Najpierw do Jawora, później - już na zawsze - do Wrocławia. Zasłynął jako twórca tekstów piosenek, napisał ich przeszło tysiąc (wykonywanych między innymi przez Tadeusza Chyłę - Ballada o cysorzu). Sam określał siebie ...
Poeta, satyryk, dziennikarz, radiowiec. Dzieciństwo spędził na Podolu, a wczesną młodość, przerwaną przez wojnę, w Gródku Jagiellońskim i Lwowie. Po wojnie trafił na Ziemie Odzyskane. Najpierw do Jawora, później - już na zawsze - do Wrocławia. Zasłynął jako twórca tekstów piosenek, napisał ich przeszło tysiąc (wykonywanych między innymi przez Tadeusza Chyłę - Ballada o cysorzu). Sam określał siebie często jako "tekściarza". W 1950 roku trafił do wrocławskiej rozgłośni Polskiego Radia. W październiku 1956 roku namówił etatowych pracowników i współpracowników radia i powstało słynne Studio 202 - pierwsza w Polsce regularnie nadawana, "długometrażowa" audycja rozrywkowa. Na sygnał wybrano melodię "The Man I Love" George'a Gershwina, ulubionego kompozytora Waligórskiego. Przez pół wieku przez Studio 202 przewinęło się kilkudziesięciu autorów. Od początku lat siedemdziesiątych główną siłą uderzeniową audycji - w związku z unią personalną i organizacyjną - stał się Kabaret Elita, czyli ściągani sukcesywnie przez Waligórskiego do radia Jan Kaczmarek, Leszek Niedzielski, Jerzy Skoczylas, Stanisław Szelc oraz Włodzimierz Plaskota.
Waligórski jest pomysłodawcą postaci Dreptaka (symbol przeciętnego Polaka z jego wadami i zaletami). Był autorem między innymi "Bajeczek Babci Pimpusiowej" oraz popularnego słuchowiska radiowego "Rycerze" nadawanego w magazynie "60 minut na godzinę" parodiującego "Trylogię" Henryka Sienkiewicza (pochodzi z niego piosenka „Hej, szable w dłoń”).
Zmarł na zawał serca 10 maja 1992 r.
Był patronem Gimnazjum nr 16 przy ul. Jemiołowej we Wrocławiu. Jego imię otrzymała także jedna z ulic w południowej części Wrocławia, łącząca ul. Sudecką z ul. Powstańców Śląskich w Parku Południowym. Od 1995 członkowie kabaretu Elita („Akademia Humoris Causa”) przyznają nagrodę im. Waligórskiego - „Andrzeje”.

Artykuł

Andrzej Waligórski (1926-1992) - polski aktor, poeta, satyryk, ...