Źródło Marii (dawne)

Rezerwat przyrody Las Murckowski

Rezerwat przyrody Las Murckowski zlokalizowany jest w południowo-wschodniej części Wyżyny Katowickiej, w dzielnicy Katowice Murcki. Został utworzony na powierzchni 7,04 ha mocą zarządzenia ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 18 grudnia 1953 roku (M.P. nr A-1, poz. 18 z dnia 13.01.1954 r.) w celu zachowania fragmentu lasu mieszanego o cechach naturalnych, położonego w bezpośrednim sąsiedztwie aglomeracji przemysłowej. Rezerwat powiększono zarządzeniem ministra Ochrony Środowiska, Zasobów ...
Rezerwat przyrody Las Murckowski zlokalizowany jest w południowo-wschodniej części Wyżyny Katowickiej, w dzielnicy Katowice Murcki. Został utworzony na powierzchni 7,04 ha mocą zarządzenia ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 18 grudnia 1953 roku (M.P. nr A-1, poz. 18 z dnia 13.01.1954 r.) w celu zachowania fragmentu lasu mieszanego o cechach naturalnych, położonego w bezpośrednim sąsiedztwie aglomeracji przemysłowej. Rezerwat powiększono zarządzeniem ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 10 maja 1989 roku. Obecnie Las Murckowski zajmuje powierzchnię 102,56 ha (oddziały 83, 84, 85, 98 i 100 Nadleśnictwa Katowice).
Za Wikipedią

Murcki. Restauracja książęca Jahna, Szyb Hans Heinrich, leśniczówka, ...