Loża wolnomularska Luiza

Loge

Nie istnieje

W XIX r. międzyrzecka loża masońska "Luiza" należała do najbardziej wpływowych w ówczesnej prowincji poznańskiej. Pod koniec XIX w, miejscowi wolnomularze wybudowali przy ul. Bahnhofstrasse (obecnie ul. 30 Stycznia) okazałą willę, która przez kilkadziesiąt lat była ich siedzibą.
Na archiwalnych pocztówkach siedziba wolnomularzy występuje jako Die Loge, czyli Loża.
W czasie drugiej wojny światowej znajdowała się tam komenda tajnej policji hitlerowskiej Gestapo. Pod koniec stycznia 1945 r., tuż przed ...
W czasie drugiej wojny światowej znajdowała się tam komenda tajnej policji hitlerowskiej Gestapo. Pod koniec stycznia 1945 r., tuż przed wkroczeniem do Międzyrzecza rosyjskich żołnierzy, hitlerowcy podpalili znajdujące się tam archiwum. Budynek został zniszczony, po zakończeniu wojny wyburzono ruiny. Obecnie w tym miejscu znajduje się market.
Źródło:

Międzyrzecz. Widok na miasto, sąd, stacja kolejowa i budynek loży.