Baszta Zachodnia

Baszta Zachodnia, która jest częścią całego łańcucha trzcińskich fortyfikacji obronnych, zwana była dawniej basztą Lodową. Usytuowano ją w odległości 60 metrów na południe od bramy Chojeńskiej. Po pięciu wiekach od jej wzniesienia, runęła w wiosenną noc roku 1981 na skutek gwałtownej wichury. Nie tylko wichura przyczyniła się do jej zawalenia, innym czynnikiem, który doprowadził do jej unicestwienia był brak konserwacji. Jej zachodnia elewacja została zniszczona wiatrami i opadami atmosferycznymi, ...
Baszta Zachodnia, która jest częścią całego łańcucha trzcińskich fortyfikacji obronnych, zwana była dawniej basztą Lodową. Usytuowano ją w odległości 60 metrów na południe od bramy Chojeńskiej. Po pięciu wiekach od jej wzniesienia, runęła w wiosenną noc roku 1981 na skutek gwałtownej wichury. Nie tylko wichura przyczyniła się do jej zawalenia, innym czynnikiem, który doprowadził do jej unicestwienia był brak konserwacji. Jej zachodnia elewacja została zniszczona wiatrami i opadami atmosferycznymi, które spowodowały wykruszenie się spoin miedzy kamieniami, co doprowadziło do niewielkiego osuwiska w jej dolnej partii. Baszta Zachodnia była budowlą gotycką, wzniesiona ją na początku XV wieku w wyniku przemurowania półkolistej czatowni z XIV wieku.
Stara nazwa Lodowa, prawdopodobnie jest związana z przechowywaniem w jej dolnej części żywności i lodu. Basztę założono na rzucie koła, przyziemie jej jest kamienną częścią czatowni, wzniesionej z polnych otoczaków. Dolne partie baszty od strony miasta i wyżej wraz ze szczytem, wymurowano w cegle. Ganek obronny był zakończony prostym murem bez blankowania.

Baszta w ciągu murów miejskich Trzcińska-Zdroju
    Gospodarstwo składające się z domu mieszkalnego, budynku inwentarskiego ...