Urząd Miasta i Gminy

Rathaus

Pierwszy wroniecki ratusz stanął najprawdopodobniej w średniowieczu i był usytuowany na dzisiejszym rynku - stał obok pręgierza. W XVIII wieku wybudowano kolejny ratusz, którego lokalizacja nie jest znana.
Współczesny ratusz został wzniesiony przez niemieckiego burmistrza Wronek Theodora Albrechta Ottersohna z Rogoźna. Jest to budowla dwukondygnacyjna z dachem mansardowym, nad całością góruje kwadratowa wieżyczka zegarowa z iglicą, na której znajduje się chorągiewka z datą "1910". W latach 1997-1998 ...
Współczesny ratusz został wzniesiony przez niemieckiego burmistrza Wronek Theodora Albrechta Ottersohna z Rogoźna. Jest to budowla dwukondygnacyjna z dachem mansardowym, nad całością góruje kwadratowa wieżyczka zegarowa z iglicą, na której znajduje się chorągiewka z datą "1910". W latach 1997-1998 przeprowadzono remont obiektu.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Widok na ratusz z nad stawku z łabędziami.