Restauracja Słowik

Gasthaus Franz Slowik

W 1887r. powstał pierwszy „Gasthaus” czyli dom gościnny, którego założycielem i właścicielem był Thomas Slowik. W 1909r. została dobudowana sala, która jest do dnia dzisiejszego. Organizowano tam liczne wesela, zabawy, dożynki i tak do roku 1945. W 1950r. dom gościnny przejął jego syn Paul Slowik wraz z małżonką Edeltraud Slowik. Była to głównie kawiarnia ale przyjęcia okolicznościowe też tam organizowano. W 1980r. syn Erwin Słowik i jego małżonka Bronisława Słowik wspólnie kontynuowali tą działalność. ...
W 1887r. powstał pierwszy „Gasthaus” czyli dom gościnny, którego założycielem i właścicielem był Thomas Slowik. W 1909r. została dobudowana sala, która jest do dnia dzisiejszego. Organizowano tam liczne wesela, zabawy, dożynki i tak do roku 1945. W 1950r. dom gościnny przejął jego syn Paul Slowik wraz z małżonką Edeltraud Slowik. Była to głównie kawiarnia ale przyjęcia okolicznościowe też tam organizowano. W 1980r. syn Erwin Słowik i jego małżonka Bronisława Słowik wspólnie kontynuowali tą działalność. Dom gościnny do 1985r. służył jako magazyn ogrodniczo-pszczelarski za czasów komunistycznych. W 1985r. przeprowadzono remont i adaptację starych pomieszczeń do celów gastronomicznych i od tego czasu sala była wydzierżawiana na uroczystości weselne do roku 2003. W 2004r. nastąpiła całkowita przebudowa budynku a w 2007r. rozpoczęto działalność obecnie istniejącej Restauracji ,,SŁOWIK” w Krzanowicach, właścicielami której są Erwin i Bronisława Słowik. Za:

Restauracja Słowik w Opolu przy ul. Krzanowickiej.
    Restauracja Słowik przy ul. Krzanowickiej w Opolu.