Budynek nr 6 (d. stajnie)

Przedszkole Norlandia (d. kuchnia)

Budynek nr 20 (d. koszarowiec)

Budynek nr 4 (d. sztab wojskowy)

Koszary artylerii (dawne)

Artillerie Kaserne

Nie istnieje

Pierwsze koszary na terenie między torami a Langsee, powstawały w latach 1887-1889. Zaczęto budować na zapleczu koszar dragonów przy General-Wachs-Strasse (Artyleryjska). Nie było problemów własnościowych, bo obszar należał do skarbu państwa. Niezbędne było wykonanie dużych oprac ziemnych, ale już 1 kwietnia 1889 r. zakwaterowano tu 2-gi Dywizjon Zachodniopruskiego 15-go Pułku Artylerii, dotychczas stacjonujący w Grudziądzu. Formacja ta opuściła Olsztyn w 1901 r., a koszary powiększono o dwa bloki ...
Pierwsze koszary na terenie między torami a Langsee, powstawały w latach 1887-1889. Zaczęto budować na zapleczu koszar dragonów przy General-Wachs-Strasse (Artyleryjska). Nie było problemów własnościowych, bo obszar należał do skarbu państwa. Niezbędne było wykonanie dużych oprac ziemnych, ale już 1 kwietnia 1889 r. zakwaterowano tu 2-gi Dywizjon Zachodniopruskiego 15-go Pułku Artylerii, dotychczas stacjonujący w Grudziądzu. Formacja ta opuściła Olsztyn w 1901 r., a koszary powiększono o dwa bloki i przekazano nowo utworzonemu w Olsztynie 73-emu Pułkowi Artylerii Polowej. W 1902 r. przy okazji uroczystości urodzin cesarskich, nadano pułkowi imię "Mazurski". Oddano też w 1902 r. do użytku kolejne kasyno oficerskie (obok jednostki piechoty) i duży blok dla rodzin wojskowych.

Olsztyn. Koszary artylerii i widok na miasto.