Schronisko Prinz Heinrich Baude (nie istnieje), Karpacz
foto-baron: Mógłby ktoś podmienić, szkoda by było usunąć zdjęcie które uzyskało pełnoletność na stronie ;)
Pokrzywnica
Plaża w Rewalu, Rewal
maras - Administrator: :)
Budynek nr 3-7, ul. Izerska, Kowary
chrzan233: Poprawione według zaleceń;)
Pokrzywnica
Most drogowy (rz. Kaczawa / ul. Wrocławska), Legnica
Iras (Legzol): Tutaj jest inna karta, ale to samo ujęcie. Może uśrednimy datowanie?

Zielenica - córka króla Bałtyku
Autor: Rob G.°, Data dodania: 2022-05-05 20:29:44, Aktualizacja: 2022-05-05 21:41:43, Odsłon: 316

Dawno, dawno temu w pobliżu Trzęsacza… pewien rybak wyłowił w swoich sieciach śliczną dziewczynę. Nazywała się Zielenica i była to najpiękniejsza z córek króla Bałtyku. Nic więc dziwnego, że rybak zakochał się w niej od pierwszego wejrzenia. Pomimo próśb i płaczu pięknej panny nie chciał już jej wypuścić z powrotem do morza. „Zostanie moją żoną!” – pomyślał i płaczącą Zielenicę zabrał do Trzęsacza.

Niestety, tęskniąca za swoim prawdziwym morskim domem Zielenica zmarła po kilku dniach. Zrozpaczony rybak postanowił pochować swoją ukochaną na pobliskim cmentarzu, który znajdował się przy kościele, nieopodal morskiego brzegu.

/ / / / /