Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa

Herz Jesus Kirche

Kościół wybudowana staraniem księdza Jerzego Schulza w latach 1934–1935 w formie rotundy z dużą kopułą. Fundusze na budowę kościoła pochodziły z kolekt i ofiar parafian z kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Raciborzu, które zbierano przez kilka lat. 20 października 1935 roku metropolita wrocławski kardynał Adolf Bertram dokonał konsekracji świątyni. Półtora roku później jej pierwszym proboszczem został mianowany ksiądz Jan Post.
Działania wojenne spowodowały poważne zniszczenia kościoła. ...
Działania wojenne spowodowały poważne zniszczenia kościoła. 29 marca 1945 roku kościół został poważnie uszkodzony, zostało zniszczone sklepienie, które odbudowano w latach 1947–1948. Ksiądz Jan Post w 1976 roku został przeniesiony na emeryturę.

Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa w Raciborzu.