Jezioro Górne (Zielone)

Gross Göhren See, Göhrensee

Jezioro Górne (znane również jako Zielone) znajduje się na ternie gminy Banie w powiecie gryfińskim. Na południe od jeziora przebiega zielony Szlak Pojezierza Trzcińskiego. Można dojść do niego ścieżką od Górnowa od strony wschodniej i od Swobnicy od strony zachodniej.
Jezioro Górne jest śródleśnym zbiornikiem o bardzo przejrzystej wodzie, która ma kolor szmaragdowy. Stąd jego druga nazwa Zielone. Należy do jednych z najbardziej malowniczych zakątków w gminie Banie. Akwen jest nieduży, bo zajmuje ...
Jezioro Górne jest śródleśnym zbiornikiem o bardzo przejrzystej wodzie, która ma kolor szmaragdowy. Stąd jego druga nazwa Zielone. Należy do jednych z najbardziej malowniczych zakątków w gminie Banie. Akwen jest nieduży, bo zajmuje tylko 22,5 ha, ale za to jest dość głęboki. Maksymalna głębokość wynosi 14,9 m, a średnia 6,4 m. Od strony północnej i zachodniej brzegi są płaskie i porośnięte lasami łęgowymi i olszynami. Rozwinął się tam szeroki pas szuwaru trzcinowego. Brzegi wschodnie i południowe są strome. Rosną tam również okazałe buki, osiągające pomnikowe rozmiary (do 390 cm obwodu). W strefie przybrzeżnej jest jedynie wąski pas roślinności z oczeretem jeziornym, trzciną pospolitą, skrzypem bagiennym i grzybieniem białym. W wodach jeziora znaleźć zaś można wywłócznik okółkowy i kłosowy oraz mech zdrojek. Akwen zasilany jest licznymi ciekami wypływającymi ze źródlisk położonych na wschodnich, stromych brzegach. Poza ciekawymi, rzadkimi i chronionymi roślinami, występującymi w okolicy, spotkać można tu także przedstawicieli fauny. Liczne są płazy, takie jak żaby czy ropuchy szare, ale też ptaki (np. krakwa) i gady. Nad jeziorem góruje grodzisko, pozostałość kultury łużyckiej.
Jezioro Górne jest niezwykle urokliwym miejscem, zachęcającym do odpoczynku. Spokój na pewno znajdą wędkarze, którzy mogą łowić między innymi leszcze i sandacze. Jest to także ciekawe miejsce dla płetwonurków. Jezioro jest głębokie i wciąż skrywa wiele tajemnic.

Okolice Bań - jezioro Górne, Bańska Wenecja, domek grabarza nad ...
    Swobnica - jezioro Górne.