Irena Elgas-Markiewicz (1921-2019)

Irena Elgas-Markiewicz (ur. 14 października 1921 w Rzeszowie, zm. 16 października 2019) – polska artystka fotograf, dokumentalistka i architekt. Członkini Okręgu Krakowskiego Związku Polskich Artystów Fotografików.
Po wybuchu II wojny światowej działała jako harcerka w Związku Walki Zbrojnej w Rzeszowie. W marcu 1940 roku została aresztowana przez Gestapo. Od września 1940 roku więziona w obozie koncentracyjnym dla kobiet w Ravensbrück (nr obozowy 4569). Wykupiona przez rodzinę wyszła na wolność ...
Po wybuchu II wojny światowej działała jako harcerka w Związku Walki Zbrojnej w Rzeszowie. W marcu 1940 roku została aresztowana przez Gestapo. Od września 1940 roku więziona w obozie koncentracyjnym dla kobiet w Ravensbrück (nr obozowy 4569). Wykupiona przez rodzinę wyszła na wolność w styczniu 1942 roku i ponownie zaczęła działać w konspiracji. Służyła w Armii Krajowej jako sanitariuszka i kurierka.
W 1945 ukończyła szkołę fotograficzną (studia w Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie). W latach 60. XX wieku zajmowała się opracowaniem dokumentacji fotograficznej zamków – m.in. w Baranowie Sandomierskim, Czorsztynie, Łańcucie i Nidzicy. Od 1952 do 1970 była współpracownikiem Wydawnictwa Arkady. W 1952 roku ukończyła architekturę na Uniwersytecie Jagiellońskim i rozpoczęła pracę na Zamku Królewskim na Wawelu, gdzie pracowała do 1989 r. jako starszy projektant i inspektor nadzoru przy pracach konserwatorskich.
Pogrzeb odbył się 23 października 2019 r. na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie, gdzie została pochowana w grobie rodzinnym.
Źródło:
Wikipedia.pl