MENU
Wycieczka do browaru w Żywcu, w 2007 r.

Dodał: Danuta B.° - Data: 2022-03-18 18:05:12 - Odsłon: 228
02 maja 2007

Data: 2007:05:02 10:11:33   ISO: 75   Ogniskowa: 5.8 mm   Aparat: Canon PowerShot A530   Przysłona: f/5.6   Ekspozycja: 1/800 s  


Choć tradycje piwowarskie sięgają w Żywcu XIV wieku, to tak naprawdę wszystko zaczęło się, gdy z inicjatywy arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga w 1856 r. wybudowano tu browar. Stał się on wkrótce perłą w koronie dóbr żywieckich. Niespotykana w tej części kraju skala inwestycji oraz zastosowanie nowatorskiej technologii „dolnego fermentu” sprawiły, że Żywiec był najnowocześniejszym browarem fabrycznym w Galicji; mogły z nim konkurować tylko Okocim i Browary Lwowskie. Browar produkował piwa najwyższej jakości, m.in. unikalne piwo Porter, porównywalne z najlepszymi angielskimi piwami typu Stout i Double Stout, a także piwo Ale i Marcowe. Za:

  • /foto/7794/7794359m.jpg
    1900 - 1905
  • /foto/7478/7478408m.jpg
    1910 - 1920
  • /foto/9758/9758289m.jpg
    1912
  • /foto/8010/8010065m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/8631/8631821m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/9618/9618058m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/9685/9685580m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/9960/9960305m.jpg
    1920 - 1930
  • /foto/7560/7560635m.jpg
    1928
  • /foto/7560/7560643m.jpg
    1928
  • /foto/9746/9746831m.jpg
    1930
  • /foto/9772/9772542m.jpg
    2007
  • /foto/9772/9772543m.jpg
    2007
  • /foto/9772/9772544m.jpg
    2007
  • /foto/7754/7754576m.jpg
    2015

Zdjęcia Anny M.

Poprzednie: pl. Wolności Strona Główna Następne: Browar Żywiec