Jezioro Okmin

Okmin (z lit. akmuo – kamień) – jezioro położone na przedpolu doliny Czarnej Hańczy w województwie podlaskim, w powiecie suwalskim, w gminie Suwałki. Powierzchnia 117,4 ha, max długość 3 km, max szerokość 0,6 km, max głębokość 39,9 m, średnia głębokość 13,4 m.

Jest to jezioro rynnowe, bezodpływowe. Linia brzegowa jest słabo rozwinięta. Na zachodnim brzegu jest kilka łagodnie zarysowanych zatoczek. Jezioro ma polne brzegi o łagodnych wzniesieniach, natomiast od strony wschodniej przechodzą w strome ...

Jest to jezioro rynnowe, bezodpływowe. Linia brzegowa jest słabo rozwinięta. Na zachodnim brzegu jest kilka łagodnie zarysowanych zatoczek. Jezioro ma polne brzegi o łagodnych wzniesieniach, natomiast od strony wschodniej przechodzą w strome skarpy. Dookoła jeziora jest kilka zadrzewień (kępy leśne). Z północnej strony wypływa struga z jeziora Okmin Mały. Na wschodnim brzegu jeziora położone są dwie wsie: od północy Czarnakowizna, a od południa Osowa.

Jest to jezioro typu oligotroficzno-mezotroficznego, pozbawione przy brzegach wysokiej roślinności, o ubogim litoralu. Jezioro jest głębokie o czystych i przejrzystych wodach. Dno jest bardzo kamieniste. Występuje tam również spore połacie dna piaszczystego i piaszczysto-żwirowego. Plaże wykorzystywane są w celach rekreacyjnych.

Jezioro Okmin.