Kaplica Dworzec Piłata (Piłat)

Pałac Piłata

Kaplica została wybudowana w stylu barokowym około 1670 roku. Usytuowana jest w środkowej części zespołu kalwaryjskiego i odpowiada Miastu Dolnemu w Jerozolimie. Zbudowana na planie równoramiennego krzyża greckiego. Wewnątrz znajdują się trzy obrazy pochodzące z drugiej połowy XVII wieku: „Biczowanie”, „Koronowanie cierniem” i „Ecce Homo” (łac. oto Człowiek). Nad wejściem do kaplicy widnieje rzeźba ludowa przedstawiająca Jezusa, którego pokazał tłumowi Piłat, wykonana przez Antoniego Paszkowskiego. ...
Kaplica została wybudowana w stylu barokowym około 1670 roku. Usytuowana jest w środkowej części zespołu kalwaryjskiego i odpowiada Miastu Dolnemu w Jerozolimie. Zbudowana na planie równoramiennego krzyża greckiego. Wewnątrz znajdują się trzy obrazy pochodzące z drugiej połowy XVII wieku: „Biczowanie”, „Koronowanie cierniem” i „Ecce Homo” (łac. oto Człowiek). Nad wejściem do kaplicy widnieje rzeźba ludowa przedstawiająca Jezusa, którego pokazał tłumowi Piłat, wykonana przez Antoniego Paszkowskiego. Budynek przechodził gruntowny remont w latach 1925-1926. Całkowicie odrestaurowana w 2010 roku.

Kalwaria Pakoska. Kaplica pałac Piłata.