Kościół św. Wojciecha BM

Kirche

XIII w.

Kościół położony w centrum wsi, przy głównej ulicy. Kościół zbudowany z kamienia polnego pod koniec XIII w., salowy, na planie prostokąta. W 1714 r. przebudowano i poszerzono kościół poprzez powiększenie okien w elewacjach podłużnych. Z okresu przebudowy pochodzi dzwon oraz barokowy ołtarz zdobiony rzeźbami ewangelistów i girlandami kwiatowymi. W środku zachowała się również empora chórowa. Obecna wieża kościelna została wybudowana z cegły w XVIII w., zaś w XIX w. dobudowano prostokątną kruchtę. ...
Kościół położony w centrum wsi, przy głównej ulicy. Kościół zbudowany z kamienia polnego pod koniec XIII w., salowy, na planie prostokąta. W 1714 r. przebudowano i poszerzono kościół poprzez powiększenie okien w elewacjach podłużnych. Z okresu przebudowy pochodzi dzwon oraz barokowy ołtarz zdobiony rzeźbami ewangelistów i girlandami kwiatowymi. W środku zachowała się również empora chórowa. Obecna wieża kościelna została wybudowana z cegły w XVIII w., zaś w XIX w. dobudowano prostokątną kruchtę. Budynek kościoła otoczony jest kamiennym murem z furtami.

Mirowo - Kościół
    Mirowo - Kościół - wnętrze