Pomnik przyrody - morwa biała

Najbardziej niezwykłe drzewo w Śmiałowicach, a może nawet w całej gminie, otrzymało status POMNIKA PRZYRODY!
Drzewem tym jest okaz starej, zabytkowej morwy białej o obwodzie 430 cm, rosnący na placu przed kościołem!

Imponujące rozmiary śmiałowickiej morwy są absolutnie wyjątkowe dla tego gatunku drzew, więc już od dawna otaczana była opieką przyrodników, o czym świadczy stara stalowa klamra spinająca konary w koronie drzewa.
Trzeba dodać, że inna morwa podobnej wielkości, rosnąca w Sulechowie ...

Trzeba dodać, że inna morwa podobnej wielkości, rosnąca w Sulechowie w woj. lubuskim, uznawana jest za najgrubszą nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie!

Równie imponująca co wymiary, jest historia tego drzewa, które w 2018 roku obchodzi 330 urodziny!
Istnieją zapisy potwierdzające, że śmiałowicka morwa jest ostatnim z wielu drzew morwowych, które zostały tutaj zasadzone przez jezuitów w 1688 roku, na potrzeby prowadzonej przez nich hodowli jedwabników.

Wyjątkową urodę tego wiekowego drzewa, okrytego gęstwiną błyszczących liści, można podziwiać od wiosny – gdy okrywa się delikatną mgiełką jasnozielonych liści – aż do jesieni – gdy prezentuje się w pięknej złocistej szacie – jako że morwa biała należy do najpiękniej przebarwiających się drzew, a jej liście już w październiku przybierają niezwykle jaskrawy, cytrynowożółty kolor.

Niespotykany urok tego drzewa dostrzegli także artyści, biorący udział w plenerze malarskim zorganizowanym z okazji 10-lecia SRW Śmiałowice, gdyż sędziwa morwa okazała się główną bohaterką tego wydarzenia i tematem kilku obrazów.

Pomnik przyrody - Morwa biała w Śmiałowicach rosnąca na placu ...
    Kościół św. Wawrzyńca, a przed nim Pomnik przyrody - Morwa biała ...