Teatr Lalka

Teatr Lalka powstał w 1945 roku w mieście Skamarkand leżącym w Uzbekistanie. Jego założycielką była Janina Kilian-Stanisławska, która po wkroczeniu Związku Radzieckiego do Polski w 1939 roku została deportowana do Azji Środkowej. Pierwotna nazwa, pod którą na samym początku funkcjonował teatr, to Niebieskie Migdały. Pierwszym spektaklem wystawionym w nowo powstałym teatrze była interpretacja dzieła jednego z największych polskich poetów - „Pani Twardowskiej” Adama Mickiewicza.
W 1946 roku Teatr Lalka został przeniesiony do Polski – przez pierwsze dwa lata funkcjonował w Krakowie, zaś później przeniósł się do Warszawy, gdzie na przestrzeni kilku lat korzystał z różnych lokalizacji, aby ostatecznie znaleźć stałą siedzibę w samym centrum Warszawy – w Pałacu Kultury i Nauki. Teatr Lalka zaczął funkcjonować pod obecną nazwą dzięki Władysławowi Jeremie, który w 1950 roku został kierownikiem artystycznym teatru.
Teatr Lalka to miejsce wyjątkowe, które łączy na scenie lalkę i aktora. Oferta Teatr Lalka to niezwykle bogaty repertuar, w którym znaleźć możemy wiele spektakli inspirowanych literaturą, a także mitami kulturowymi.

Warszawa. Teatr Lalka w PKiN.