Pomnik zaślubin Polski z Bałtykiem

Pomnik został postawiony po wchodniej stronie rzeki Regi. Główną jego częścią jest głaz z tablicą pamiątkową na której widnieje piastowski orzeł i napis: "W TYM MIEJSCU 17 MARCA 1945 WRZUCAJĄC PIERŚCIENIE W FALE BAŁTYKU ŻOŁNIERZE I WARSZAWSKIEJ BRYGADY KAWALERII WOJSKA POLSKIEGO ŚLUBOWALI WIECZYSTĄ WIERNOŚĆ POLSKIEMU MORZU". Tuż obok stoją maszty z propocami oraz ławeczki. Pomnik ciekawie prezentuje się zarówna za dnia jak i w nocy, dzięki odpowiedniemu podświetleniu. Co ciekawe inicjatorem odtworzenia ...
Pomnik został postawiony po wchodniej stronie rzeki Regi. Główną jego częścią jest głaz z tablicą pamiątkową na której widnieje piastowski orzeł i napis: "W TYM MIEJSCU 17 MARCA 1945 WRZUCAJĄC PIERŚCIENIE W FALE BAŁTYKU ŻOŁNIERZE I WARSZAWSKIEJ BRYGADY KAWALERII WOJSKA POLSKIEGO ŚLUBOWALI WIECZYSTĄ WIERNOŚĆ POLSKIEMU MORZU". Tuż obok stoją maszty z propocami oraz ławeczki. Pomnik ciekawie prezentuje się zarówna za dnia jak i w nocy, dzięki odpowiedniemu podświetleniu. Co ciekawe inicjatorem odtworzenia Zaślubin z Morzem był major Stanisław Arkuszewski - dowódca 1. Samodzielnej Warszawskiej Brygady Kawalerii, utworzonej w ramach 1. Armii Ludowego Wojska Polskiego. Dokonano tego 17 marca 1945 roku. Pomnik został odsłonięty w 1970 roku, a powstał dla uczczenia 25. rocznicy wyzwolenia Ziem Zachodnich i Północnych i zaślubin z morzem 1 Warszawskiej Samodzielnej Brygady Kawalerii Wojska Polskiego.

Pomnik zaślubin Polski z Bałtykiem.
    Tablica informacyjna obok pomnika.