Skansen miniatur w Pobiedziskach

Skansen Miniatur w Pobiedziskach − park miniatur zlokalizowany w Pobiedziskach, prezentujący makiety obiektów historycznych i fragmentów zabudowy miast wielkopolskich.
Celem założenia skansenu było zilustrowanie struktury przestrzennej Szlaku Piastowskiego w jego obecnym i częściowo historycznym kształcie oraz procesu rozwoju osadnictwa i kształtowania się państwowości polskiej. Inicjatorem powstania muzeum był były burmistrz Pobiedzisk Krzysztof Wojdanowicz. Skansen otwarty został w maju 1998 r., ...
Celem założenia skansenu było zilustrowanie struktury przestrzennej Szlaku Piastowskiego w jego obecnym i częściowo historycznym kształcie oraz procesu rozwoju osadnictwa i kształtowania się państwowości polskiej. Inicjatorem powstania muzeum był były burmistrz Pobiedzisk Krzysztof Wojdanowicz. Skansen otwarty został w maju 1998 r., w roku jubileuszu 950-lecia Pobiedzisk. Niektóre miniatury wykonano już w 1994 roku.

Obiekt obejmuje około 35 budowli z terenu Szlaku Piastowskiego. Miniatury wykonane zostały w skali 1:20.
Skansen położony jest przy trasie Poznań - Gniezno, w połowie drogi pomiędzy tymi miastami. Sąsiaduje bezpośrednio z Grodem Pobiedziska - rekonstrukcją dawnej osady.

Bilet wstępu do Skansenu Miniatur w Pobiedziskach.
    Skansen miniatur w Pobiedziskach.