Wzgórze 291 m n.p.m.
Tony: Dzięki :) Zastanawiałem się jak stary jest, z przełomu XIX/XX w. czy starszy?
Chełm
LEWRO: W Kościołach prawosławnych Chrzest Pański jest połączony razem ze świętem Epifanii i nazywany także Jordan i obchodzony 6 stycznia, tj. 19 stycznia (według kalendarza gregoriańskiego). W tym też dniu tradycyjnie święci się wodę. Za .
Dom Studencki Żaczek UJ, al. 3 Maja, Kraków
Antoni Kuczek: Dziękuję za dane, wprowadziłem obiekt i zdjęcie.
ul. Ratuszowa, Żagań
Popski: Nieco szerszy kadr:
Apartament Brennowski, Łańcut
mietok - Administrator: Ok, już możesz ponownie zagłosować.
Państwowe Gimnazjum Żeńskie im. Królowej Wandy, ul. Oleandry, Kraków
Antoni Kuczek: Skorzystałem z Twoich informacji, pozwoliłem sobie wprowadzić je w portal, dziękuję.

Rob G.
Rob G.
Rob G.
Rob G.
Rob G.
Rob G.
Rob G.
Rob G.
RobTur

Radziwiłłowie a nazwa góry

Nazwa szczytu pochodzi od litewskiego rodu Radziwiłłów.

Nazwa szczytu pochodzi od litewskiego rodu Radziwiłłów, którzy to od 1824 roku wchodzą w posiadanie folwarku z pałacem i pobliskimi terenami (w tym także opisywanej górki). Wojewoda poznański Antoni Radziwiłł nabywa te włości od barona z Kurlandii – Birona. Sam Antoni jest postacią  o wielkim dorobku historycznym, bo jako wybitny muzyk jest autorem pierwszej muzyki do „Fausta” Goethego, a był również mecenasem wielkich kompozytorów tego świata m.in Ludwiga van Beethovena. Ale wróćmy do jego dóbr pod Kowarami. Pozostają one w rękach jego potomków aż do 1927r. Ale nie sam fakt posiadania tego terenu przez Radziwiłów sprawił, że góra dostała taką nazwą. W znacznym, a może i decydującym, stopniu przyczyniła się do tego Eliza, córka Antoniego, mianowana pośmiertnie „Aniołem z Ciszycy”. Historia jest długa i zawiła ale spróbują ją przybliżyć w kilku zdaniach. A więc zamek w Karpnikach w 1822 roku zostaje własnością Fryderyka Pruskiego, który jest synem następcy tronu. Od tamtej pory cesarski rób Hohenzollernów stale rezyduje w regionie. A Radziwiłowie są z nimi mocno zaprzyjaźnieni i jakby poszperać w ich drzewie rodowym, co całkiem szybko można by znaleźć ich pokrewieństwo. Tu znów pojawiają się obok siebie  Zjawia się tu również główny bohater całego zamieszania niejaki Wilhelm (późniejszy cesarz Prus, oczywiście z dynastii Hohenzollernów), który z Elizą zna się w zasadzie od dziecka i od dziecka już nie są sobie wzajemnie obojętnymi. Romans trwa długo, niestety jednak finalnie nie może dojść do mariażu ponieważ urodzenie Elizy jest niewystarczająco wysokie (tu chodzi o Antoniego Radziwiłła, który wywodzi się z „zaledwie” polsko-litewskiej magnaterii). Głośno było o tych wydarzeniach w całej Europie. Elizę chce nawet adoptować car Rosji Aleksander I ale to również spełzło by na niczym i w tę stronę historia się nie potoczyła.

Do małżeństwa nie dochodzi, Wilhelm wychodzi za inną, a Eliza wierna miłości swojego życia umiera po 30-tce w Ciszycy, na gruźlicę. Smutna historia, ale właśnie ta historia, miłości Elizy i Wilhelma, znana i powtarzana w całej Europie, mogła przyczynić do nadania właśnie takiej nazwy temu wzgórzu. Zapiski minionych wieków powiadają, że właśnie na nim, w ruinach zamku myśliwskiego Eliza często spędzała czas z Wilhelmem.

W okresie międzywojennym Niemcy nakręcili na ten temat nawet film "Liebeslegend" (Legenda miłosna - 1938 r.) w gwiazdorskiej obsadzie oparty na historii romantycznej, nieszczęśliwej miłości Elizy i Wilhelma – większą część zdjęć wykonano właśnie w Ciszycy. Niestety, polityka znów przeszkodziła kochankom – film został zablokowany przez hitlerowską cenzurę – był rok 1939… Jego premiera miała miejsce dopiero w roku 1950, O tej miłości pisała w przeszłości niemiecka pisarka Dagmar von Gersdorff. W 2014 roku za sprawą jeleniogórskiego wydawnictwa Ad Rem książka ta została przetłumaczona na język polski i wydana.

/ / / / /