Jezioro Kiełbicze

Kolbitz See

Jezioro Kiełbicze znajduje się na terenie gminy Widuchowa, w powiecie gryfińskim. Przepływa przez nie rzeka Rurzyca. Najłatwiej dojechać tam można od strony wschodniej. Jadąc od Krzywina Gryfińskiego drogą nr 122 należy za Kłodowem skręcić na południe, po ok. 3 km będzie miejscowość Żelechowo. Stamtąd do jeziora są już tylko ok. 2 km na zachód. Można również skręcić na wschód w leśną drogę z drogi krajowej nr 31.
Jezioro Kiełbicze jest największym jeziorem gminy Widuchowa. Zajmuje powierzchnię 71,6 ...
Jezioro Kiełbicze jest największym jeziorem gminy Widuchowa. Zajmuje powierzchnię 71,6 ha. Jest to dość płytki akwen, maksymalna głębokość wynosi 4,5 m. Linia brzegowa porośnięta jest zwartymi łozowiskami, a dalej lasami. Jedynie do strony wschodniej jezioro graniczy z polami i łąkami. W zachodnio-północnej części zbiornika można znaleźć okazałe lilie wodne. W głębi lasu zlokalizowany jest ośrodek wypoczynkowy. Znajdują się tam domki kempingowe oraz pole namiotowe. Poza tym ośrodek ma w swojej ofercie wypożyczanie sprzętu wodnego, plażę, a także plac zabaw dla dzieci.
Jezioro Kiełbicze to doskonałe miejsce do wędkowania. Amatorzy ryb mogą złowić tu między innymi szczupaki, okonie i sumy. Na zbiorniku wyznaczone jest niestrzeżone kąpielisko. Wody należą do II klasy czystości, a ogólny stan jeziora ocenia się jako dobry. Będąc nad Jeziorem Kiełbicze warto skorzystać z uroków okolicznych lasów i wybrać się na spacer.

Jezioro Kiełbicze
    Jezioro Kiełbicze