Ośrodek wypoczynkowy Falubazu w Gryżynie

Jezioro Kałek

Klak See, Gryżyńskie, Wapienne

Kałek (Jezioro Gryżyńskie, Jezioro Wapienne) – położone w województwie lubuskim, w powiecie krośnieńskim, w gminie Bytnica, jedno z największych jezior Gryżyńskiego Parku Krajobrazowego o powierzchni 23,7 ha i maksymalnej głębokości 23,8 m. Długość 780 m, szer. ok. 410 m.
Wokół jeziora występują pokłady tzw. kredy pojeziernej, od którego wywodzi się nazwa jeziora. Osady te powstały w wyniku biologicznego odwapniania wód przez plankton i roślinność zanurzoną.
Jedno z najatrakcyjniejszych dla rekreacji jezior Gryżyńskiego Parku Krajobrazowego. Zalety jeziora to czysta (I-II klasa), dużej przejrzystości woda oraz korzystne położenie w otoczeniu lasów na południe od miejscowości Gryżyna. Nadaje się zarówno do kąpieli jak i połowu ryb. Pewnym zagrożeniem dla środowiska jeziora był dawniej położony nad nim ośrodek wypoczynkowy, który w 2002 r. był jedną z przyczyn zaliczania wód jeziora do II klasy czystości - ze względu na wysoki poziom fosforu i fosforanów.

Wokół jeziora wiedzie ścieżka edukacyjna (7,5 km). Doskonałe warunki dla grzybiarzy.

Kąpielisko nad jeziorem Kałek.