Kąpielisko nad jeziorem Jeleńskim

Jezioro Jeleńskie

Gellener See

Jezioro Jeleńskie – jezioro położone wśród wzgórz morenowych w rynnie polodowcowej, na północny wschód od wsi Jelenin i na zachód od wsi Brwice (jezioro znajduje się pomiędzy nimi), w południowo-zachodniej części województwa zachodniopomorskiego. Wchodzi w skład Pojezierza Myśliborskiego. Zbiornik połączony jest ciekiem z Jeziorem Narost. Powierzchnia 104,3 ha, max długość 2,5 km, max szerokość 1,4 km, max głębokość 21 m.
Zbiornik jest pozostałością po rynnie polodowcowej, z tej racji ma kształt ...
Zbiornik jest pozostałością po rynnie polodowcowej, z tej racji ma kształt zbliżony do litery T.
W odległości 1 km od miejscowości Jelenin znajduje się plaża, plac zabaw i pole biwakowe. Woda w jeziorze ma II klasę czystości. W jeziorze znajdują się wszystkie gatunki ryb, włącznie z sieją i sielawą, co stanowi o atrakcyjności tego akwenu dla wędkarzy.

Jelenin. Gospoda, fragment miejscowości, stacja kolejowa i jezioro.
    Jelenin. Widok ogólny, zajazd i jezioro.