Biurowiec Ufficio Primo

Prezydium Rządu, biurowiec FSO-Daewoo

Projekt arch. Marek Leykam
Gmach Prezydium Rządu (dziś Ufficio Primo), powstały około 1952 r. przybrał nietypową formę. Ze względu na przymus dostosowania się do doktryny socrealizmu, architekt wybrał jako inspirację dla bryły florencki pałac wczesnorenesansowy, wnętrze natomiast zorganizował wokół monumentalnej, niezwykle efektownej rotundy-westybulu z galeriami, przekrytej kopułą. Wysoki stopień przetworzenia motywów architektury dawnej i w istocie nowoczesne rozwiązania techniczne i estetyczne ...
Gmach Prezydium Rządu (dziś Ufficio Primo), powstały około 1952 r. przybrał nietypową formę. Ze względu na przymus dostosowania się do doktryny socrealizmu, architekt wybrał jako inspirację dla bryły florencki pałac wczesnorenesansowy, wnętrze natomiast zorganizował wokół monumentalnej, niezwykle efektownej rotundy-westybulu z galeriami, przekrytej kopułą. Wysoki stopień przetworzenia motywów architektury dawnej i w istocie nowoczesne rozwiązania techniczne i estetyczne sprowadziły na autora budynku krytykę i zarzut "odchylenia kosmopolitycznego".

Zdjęcie lotnicze okolic ulic Wspólnej i św. Barbary w Warszawie. ...
    Gmach Prezydium Rządu (dziś biurowiec Ufficio Primo), powstały ...