Kamienica nr 11a

Kamienica nr 11a jest oficyną kamienicy nr 11 (południowa pierzeja rynku). Oddzielona jest od niej dwupoziomowym podwórzem, ze względu na posadowienie na terenie o znacznym spadku. Jest III-kondygnacyjna od strony północnej, IV-kondygnacyjna od południa i zachodu, nakryta dachem czterospadowym z przedłużoną kalenicą. Założona na rzucie wydłużonego prostokąta; w przyziemiu skomunikowana z poziomem piwnic kamienicy rynkowej tunelem. Przyziemie oficyny jest dwutraktowe, w wyższych kondygnacjach czterotraktowe, ...
Kamienica nr 11a jest oficyną kamienicy nr 11 (południowa pierzeja rynku). Oddzielona jest od niej dwupoziomowym podwórzem, ze względu na posadowienie na terenie o znacznym spadku. Jest III-kondygnacyjna od strony północnej, IV-kondygnacyjna od południa i zachodu, nakryta dachem czterospadowym z przedłużoną kalenicą. Założona na rzucie wydłużonego prostokąta; w przyziemiu skomunikowana z poziomem piwnic kamienicy rynkowej tunelem. Przyziemie oficyny jest dwutraktowe, w wyższych kondygnacjach czterotraktowe, z niewielką sienią i krętą klatką schodową. Część wnętrz sklepiona, zachowane fragmenty dekoracji sztukatorskiej stropów. Dolna część elewacji południowej poprzedzona przybudówką przy ul. Nad Kanałem prawdopodobnie zawiera relikty obronnych murów miejskich. ( phantasma1958 na podst. oprac. Bogny Oszczanowskiej).

Kłodzko - figura Trójcy św. Po stronie prawej kamienica nr 11a.
    Kłodzko - figura Trójcy św.