Kościół Chrystusa Króla

Evangelische Kirche

2. poł. XVII

Jest to kościół jednonawowy, bez wyodrębnionego prezbiterium. Fasada wykonana jest z desek. Na środku ściany frontowej umieszczono wieżę. Kościół jest orientowany. Kościół ulokowany jest na niewielkim wzniesieniu w centrum wsi. Jego położenie jest niezwykle malownicze. Otaczają go stare drzewa oraz mur z polnych kamieni.
Świątynia o ryglowej konstrukcji, została wzniesiona w drugiej połowie XVII wieku przez ówczesnych właścicieli majątku von Zarten. Polichromowany, drewniany ołtarz główny pochodzi ...
Świątynia o ryglowej konstrukcji, została wzniesiona w drugiej połowie XVII wieku przez ówczesnych właścicieli majątku von Zarten. Polichromowany, drewniany ołtarz główny pochodzi z XVII w. i wykonany został w stylu flamandyzującego renesansu. Na jego osi znajduje się obraz Chrystusa Zmartwychwstałego, a obok w owalnej ramie XIX-wieczny obraz Chrystusa.
Po zakończeniu wojny kościół przekazany został parafii katolickiej. Jego poświęcenie odbyło się 3 stycznia 1947 roku.

Stepień. Kościół, gospoda i szkoła.