Uroczystości barbórkowe (2021), Wałbrzych
chrzan233: Nie wiem czy dobrze myślę, ale pomimo okazji brakuje mi przypisania do konkretnego obiektu, w tym przypadku budynku ratusza.
Dom nr 9, ul. Władysława Jagiełły, Jelenia Góra
chrzan233: Nie uległy zmianie co najmniej od lat 60., także myślę, że są przedwojenne.
Dom nr 9, ul. Kilińskiego Jana, Polanica-Zdrój
Zbigniew Franczukowski (bynio): Czy jesteś pewna, że jest to budynek w Polanicy? Jak oryginalnie jest podpisany ten rysunek>
Pawilon handlowy, ul. Połaniecka, Wrocław
maras - Administrator: Ilekroć tamtędy przechodzę, zawsze nurtuje mnie jedno pytanie - Jaki geniusz wpadł na pomysł aby zbudować coś takiego w tym miejscu? Ale od razu wracam do rzeczywistości " Kasa misiu, kasa" ...
Ośrodek wypoczynkowy Różane wzgórze Rokitki, Rokitki
stap: Miejsce bardzo popularne swego czasu.
Strzegom
stap: Ok. Dzięki.

Darkow
krzych[k]
krzych[k]
krzych[k]
Zed – Administrator

Organy ze Świętej Lipki

Na szczególną uwagę w bazylice zasługują piękne organy.

Organy w bazylice Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Świętej Lipce są stare, powstały w latach 1719-1721, a ich twórcą był Jan Josua Mosengl z Królewca. Pierwotne zamówienie złożono na instrument kameralny, jednak szybko dokonano zmiany. Dzięki temu to, co oglądamy do dziś dysponuje 40 głosami zamiast planowanych 18. Organmistrz dysponuje tu trzema manuałami (klawiaturami), dzięki którym wydaje głosy z czterech tysięcy piszczałek. Dzięki tej mocy i wielkości głosów organy mogą imitować inne instrumenty takie jak np. puzon, trąbka, obój. I nie zapominajmy o anielskich dzwoneczkach. Co najważniejsze organy są ruchome, na wieżyczkach stoją niezwykłe postaci aniołków, które grają na instrumetach i poruszają dzwoneczkami. Wokół krążą wprawione w ruch gwiazdy, a dwa środkowe aniołki trąbią w trąby. Dodatkowo na dwóch najwyższych wieżach stoi Matka Boża, która kiwa głową i Archanioł Gabriel, który się jej kłania.

Organy miały też szczęście, bo udało im się przetrwać zawieruchę drugiej wojny światowej, podczas której przecież Armia Czerwona traktowała Warmię i Mazury jako terytorium “trofiejne” czyli zdobyczne. Wywoziła stąd wszystko co się dało, gwałciła, paliła i mordowała. Zatem to, że Sanktuarium w Świętej Lipce zostało oszczędzone należy uznać za cud. Oczywiście instrument został w 1945 roku poważnie uszkodzony, jednak po wielu latach remontu udało się skompletować piszczałki i na nowo wprawić w ruch rzeźby. Dziś te organy często uważane są za najpiękniejsze w Europie.

Co najważniejsze organy są ruchome, na wieżyczkach stoją niezwykłe postaci aniołków, które grają na instrumentach i poruszają dzwoneczkami. Wokół krążą wprawione w ruch gwiazdy, a dwa środkowe aniołki trąbią w dymy. Dodatkowo na dwóch najwyższych wieżach stoi Matka Boża, która kiwa głową i Archanioł Gabriel, który kłania się jej kłania.

/ / / 29 / /