Pomnik przyjaźni polsko-radzieckiej (dawny)

Pomnik Wdzięczności

Na wysokim, uskokowym postumencie zwróconym na południe postać kroczącego żołnierza Armii Radzieckiej, trzymającego rozwiany sztandar. Na przedniej ścianie postumentu, na wysokości wzroku brązowa tablica z datami: 1941/1945, wyżej godło Związku Radzieckiego. Z lewej strony najniższej części postumentu płaskorzeźba przedstawiająca grupę czterech żołnierzy radzieckich podczas walki, z prawej analogiczne przedstawienie z żołnierzami polskimi.
Wyżej napis z odlanych w brązie liter:

WIECZNA CHWAŁA
BOHATEROM POLEGŁYM
W BITWACH ZA WOLNOŚĆ
I NIEPODLEGŁOŚĆ
ZWIĄZKU RADZIECKIEGO
I DEMOKRATYCZNEJ
POLSKI

Po lewej stronie postumentu w języku polskim, po przeciwległej po rosyjsku. W wersji polskiej użyto rosyjskiej litery У zamiast Y.

Nieistniejący już Pomnik Wdzięczności w Lublinie.
    Pomnik Wdzięczności w Lublinie.