Pałac Kozłowa Góra (dawny)

Schloss Koslowagora (Donnersmarck)

Prawdopodobnie na podwalinach wcześniejszej rezydencji, w latach 1870-1875 hrabia Guido Henckel von Donnersmarck wybudował pałac. Po śmierci męża mieszkała w nim Katarzyna Slepcowa (zm.1929r.), druga małżonka hrabiego Guidona. Następnie rezydencja należała do ich syna. W czasie drugiej wojny światowej w budynku działał szpital wojskowy. W końcowej fazie działań wojennych, po zajęciu Kozłowej Góry przez Armię Czerwoną pałac spłonął w niejasnych okolicznościach. W czasach Polski Ludowej mieszkańcy ...
Prawdopodobnie na podwalinach wcześniejszej rezydencji, w latach 1870-1875 hrabia Guido Henckel von Donnersmarck wybudował pałac. Po śmierci męża mieszkała w nim Katarzyna Slepcowa (zm.1929r.), druga małżonka hrabiego Guidona. Następnie rezydencja należała do ich syna. W czasie drugiej wojny światowej w budynku działał szpital wojskowy. W końcowej fazie działań wojennych, po zajęciu Kozłowej Góry przez Armię Czerwoną pałac spłonął w niejasnych okolicznościach. W czasach Polski Ludowej mieszkańcy miejscowości rozebrali ruiny budynku w celu uzyskania materiałów budowlanych. Rezydencja była murowana z kamienia i cegły, potynkowana, założona na planie prostokąta, trzykondygnacyjna, z użytkowym poddaszem, nakryta płaskim dachem. Fasada była siedmioosiowa, z centralnym trzyosiowym ryzalitem. Przyziemie budynku ozdabiało boniowanie. Pomiędzy kondygnacjami znajdowały się gzymsy kordonowe. Okna pierwszej i drugiej kondygnacji były prostokątne, okna ostatniej kondygnacji zamknięte były półkoliście. Nad oknami znajdowały się proste odcinkowe gzymsy nadokienne. Jedna z bocznych elewacji posiadała parterowy ganek.

Dawny pałac Kozłowa Góra.