II Liceum Ogólnokształcące im. św. Jana Kantego

Friedrich-Wilhelm Gymnasium, Gimnazjum Fryderyka Wilhelma

Gimnazjum Fryderyka Wilhelma (niem. Friedrich-Wilhelm Gymnasium) - ewangelicka szkoła założona 30 września 1834 r. specjalnie na ten cel wykupionej posesji na skrzyżowaniu ulic Strzeleckiej i Strzałowej (wraz z ogrodem sięgającym aż do ulicy Długiej). Fundusze na jej organizację pozyskano z grzywien i kar nałożonych na uczestników powstania listopadowego. Jej założenie był elementem polityki germanizacyjnej prowadzonej przez Eduarda Flottwella. Pierwszym dyrektorem został Karl Heinrich Wendt - poprzednio ...
Gimnazjum Fryderyka Wilhelma (niem. Friedrich-Wilhelm Gymnasium) - ewangelicka szkoła założona 30 września 1834 r. specjalnie na ten cel wykupionej posesji na skrzyżowaniu ulic Strzeleckiej i Strzałowej (wraz z ogrodem sięgającym aż do ulicy Długiej). Fundusze na jej organizację pozyskano z grzywien i kar nałożonych na uczestników powstania listopadowego. Jej założenie był elementem polityki germanizacyjnej prowadzonej przez Eduarda Flottwella. Pierwszym dyrektorem został Karl Heinrich Wendt - poprzednio pełniący funkcję dyrektora naukowego w gimnazjum Marii Magdaleny.
Gimnazjum utworzono w wyniku podziału Akademii Wielkopolskiej (w 1780 r. zdegradowanej do Szkoły Wydziałowej) na dwie szkoły - protestanckiego gimnazjum Fryderyka Wilhelma oraz katolickiego gimnazjum św. Marii Magdaleny.
Gimnazjum to funkcjonowało do roku 1920.
Później w budynkach po gimnazjum fryderykowskim kształciło swych uczniów humanistyczne Gimnazjum im św. Jana Kantego, przekształcone w 1933 r. w szkołę dwustopniową: czteroklasowe gimnazjum i dwuklasowe liceum utrzymując profil humanistyczny.
Obecnie w budynku mieści się III Liceum Ogólnokształcące im. św. Jana Kantego.

Poznań na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Kościół św. ...