Sztolnia Rycerska

Ritter-Quelle, Wasserstollen

Istnieje częściowo

Sztolnia na wysokości ok. 652 m npm. na północno-wschodnim, stromym zboczu Dzikowca (836 m). Pierwotnie znajdowało się tu źródło zwane Rycerskim. Budowa geologiczna pasma Lesistej (w tym Dzikowca) była istotna dla decyzji o budowie sztolni. Góry te zbudowane są ze spękanych melafirów i porfirów z żyłami piaskowca i łupków ilastych. Skały te mają wyjątkowo dużą przepuszczalność wody, dochodzącą nawet do 1500 m, co powoduje że woda przenika szybko w grunt, natomiast kucie sztolni prowadzi do szybkiego ...
Sztolnia na wysokości ok. 652 m npm. na północno-wschodnim, stromym zboczu Dzikowca (836 m). Pierwotnie znajdowało się tu źródło zwane Rycerskim. Budowa geologiczna pasma Lesistej (w tym Dzikowca) była istotna dla decyzji o budowie sztolni. Góry te zbudowane są ze spękanych melafirów i porfirów z żyłami piaskowca i łupków ilastych. Skały te mają wyjątkowo dużą przepuszczalność wody, dochodzącą nawet do 1500 m, co powoduje że woda przenika szybko w grunt, natomiast kucie sztolni prowadzi do szybkiego i łatwego ujmowania czystej wody.

Drążenie sztolni rozpoczęto we wrześniu 1938 r., a ukończono w maju 1942 r. Wg niektórych opracowań miało to być ujęcie wody dla Kuźnic Świdnickich.

Wlot sztolni to wygodne wejście w obudowie z betonowych bloczków. Przy wejściu znajduje się studzienka połączona z właściwym ujęciem wody 50 metrów niżej (z otwartą studzienką zbiorczą i fragmentami kamionkowych rur wodociągowych). Wydajność źródła po budowie miała wynosić 400 l/min. Główny korytarz sztolni ma wymiary 160 x 90 i wije się zgodnie z warstwami wodonośnych skał. W początkowym odcinku można odnaleźć dwa odgałęzienia w prawym i lewym ociosie. Wg niektórych źródeł już w tym miejscu woda ze źródła była ujęta w rury, jednakże z bliżej nieznanych powodów drążono korytarz dalej wgłąb góry. Po 110 metrach obudowa sztolni się kończy i chodnik w porfirowej skale jest bez obudowy. Dalej naprzemiennie są miejsca z obudową (po 10 i 20 m) i wybite w skale. Miejsca bez obudowy są częściowo obwalone i mogą wkrótce zablokować prześwit sztolni. Są też miejsca gdzie brakuje w ociosie bloczków, a za nimi znajdują się obszerne komory. Łączna długość podstawowego korytarza to ok. 290 metrów. Na 210 metrze sztolnia się rozwidla - wybito tu chodnik z dwoma sondażowymi wyrobiskami. Ostatnie 80 metrów korytarza jest bez wody.

Badając archiwa natknięto się na mapę wyrobiska z 1941 roku która wskazuje inne korytarze oraz drugi poziom sztolni ponad dostępnym obecnie korytarzem - w miejscu rozwidlenia 80 m przed przodkiem. Wejście do górnego poziomu znajduje się nad obudową z bloczków - łącznie jest to ok. 80 m wyrobiska poszukiwawczego w różnych kierunkach kończących się 4 przodkami.

Około 100 metrów na północ od wyrobisk Sztolni Rycerskiej znajduje się wlot zawalonej kolejnej sztolni zwanej Rycerską II, która budzi wiele emocji, bo jest zupełnie niezbadana.

Sztolnia jest ciekawa, stąd intensywnie penetrowana, ale nie będzie to wkrótce możliwe. Sztolnia leży w granicach obszaru Natura 2000 Góry Kamienne PLH020038. W jej wnętrzu stwierdzono występowanie gatunków nietoperzy stanowiących przedmioty ochrony tegoż obszaru Natura 2000, takich jak nocek duży i nocek Bechsteina. Plan ochrony obszaru Natura 2000 obejmującego Góry Kamienne, przyjęty zarządzeniem Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska we Wrocławiu z dnia 29 września 2014 r. przewiduje zabezpieczenie otworu wejścia do sztolni przed niekontrolowaną penetracją. Kraty mają zostać umieszczone w sztolni w 2023 r.

(moose - głównie K. Krzyżanowski D. Wójcik - Relikty dawnego górnictwa w Masywie Dzikowca w: Sudety nr 5/2005 (050) i 3/2009 (096)).

Miesięcznik - Sudety nr 3 / 96 r.
    Wnętrza Sztolni Rycerskiej .