Przystanek kolejowy Świdnica Zawiszów

Potrzebę budowy nowego przystanku UMWD i Miasto Świdnica wskazały już w 2017 roku w czasie prac projektowych linii wz. z rewitalizacją LK 137.

W maju 2020 roku przystanek Świdnica Zawiszów znalazł się na przedstawionej przez Ministerstwo Infrastruktury ogólnopolskiej liście 200 przystanków kolejowych, które miałyby zostać wybudowane lub odbudowane w ciągu najbliższych lat. Program ogłoszony przez ministerstwo zakładał, że nowe obiekty powstaną w latach 2021-2025.

W połowie lipca 2021 roku ogłoszono zamówienie na zaprojektowanie i wybudowanie nowego przystanku Świdnica Zawiszów. Zgodnie z założeniami spółki PKP Polskie Linie Kolejowe, przystanek miałby powstać obok istniejącego przejścia przez tory znajdującego się między ulicami Kazimierza Odnowiciela i Podmiejską. – Przystanek wyposażony będzie w dwa perony jednokrawędziowe o długości 150 m, szerokości 5,00 m oraz wysokości 0,76m powyżej główki szyny, usytuowane naprzeciwlegle, z rezerwą zapewniającą możliwość wydłużenia do 200 metrów. W planach jest też wymiana nawierzchnia torowej oraz rozbiórka nieczynnego wiaduktu nad linią kolejową, który znajduje się niedaleko istniejącego przejścia przez tory.

10 sierpnia 2021 r. ogłoszono, że wykonaniem prac projektowych oraz robót budowlanych zainteresowane są dwie firmy, które złożyły swoje oferty w ogłoszonym przez PKP PLK postępowaniu. Jako najkorzystniejszą oceniono ofertę spółki INFRAKOL z Jawora.

22 października 2021 r. podpisano umowę z terminem wykonania przystanku w ciągu 26 miesięcy. Pierwotnie zapowiadano otwarcie przystanku 3 czerwca 2023 r., ale z powodu formalności pierwszy pociąg zatrzymał się tutaj 11 czerwca.

(moose)

Rozpoczęła się budowa przystanku kolejowego Świdnica Zawiszów. ...