Uroczyste otwarcie 1000 km autostrady
jerzy0: Pojazdy wojskowe z prawej to oficjalna defilada związana z uroczystością. Ściśle zaplanowany punkt programu jej przebiegu.
Pawilon handlowo - usługowy, ul. Kościuszki Tadeusza, gen., Katowice
Danuta B.: Nasze zadanie... aktualizacja najemców...? Szczególnie polecam uwadze Katowice:) Od dawna postuluję, by przyjmować określenia uniwersalne, zamiast "wdzięcznych" sklepów U Ani, czy innej Grażyny.<br> Dwa głosy na jednego, bach! Przegłosowany, zmieniamy:).
Budynek nr 11-12, ul. Bolesława Krzywoustego, Oleśnica
FM: Mieszkałem w nim w latach 1980-1993. Obecnie jego otoczenie wypiękniało, nie było wtenczas widocznych na zdjęciu ławeczek, tak zadbanej zieleni ani chodnika z kolorowych kostek.
FM: Na parterze po lewej stronie przez wiele lat mieścił się Urząd Pocztowy Oleśnica 3. Obecnie w tym miejscu znajduje się sklep z odzieżą używaną.
Obelisk upamiętniający 500 lat Olchowca, Olchowiec
FM: Skoro istnieje obiekt to przypisałem również do Domu Ludowego.
Śnieżka widziana z..., Karpacz
Zdzisław K.: Śnieżka puściła oko do fotografującego.

FM
FM
Termit
Termit
Termit
Termit
FM
FM
Termit
FM
FM
Termit

Lec – Łuczany – Giżycko
Autor: maras°, Data dodania: 2021-10-22 01:41:31, Aktualizacja: 2021-10-22 01:41:31, Odsłon: 827

Nazwa miejscowości po 1945 r.

Pierwsza grupa osadników polskich przybyła do Lötzen 5 lutego 1945 r. z Białegostoku . Później zaczęli licznie napływać „repatrianci” z Wileńszczyzny oraz innych, utraconych na rzecz ZSRR terenów dawnej Polski. Miasto zasiedlali również przybysze z Polski centralnej oraz ludność ukraińska, przesiedlona z południowo-wschodnich regionów w ramach akcji „Wisła” . Jednocześnie w 1946 r. rozpoczęła się akcja przesiedlania miejscowej ludności pochodzenia niemieckiego za Odrę. Ci z Mazurów, którzy nie chcieli się zgodzić na polski rodowód i spolszczenie nazwisk oraz imion, musieli emigrować. Z czasem, w kilku falach i z różnym natężeniem, doprowadziło to do prawie całkowitej emigracji elementu mazurskiego do Niemiec. Na początku 1946 r. miasto liczyło 4534 mieszkańców i liczba ta szybko wzrastała. Po II wojnie światowej nosiło starą nazwę Lec, wkrótce jednak zaczęto używać nazwy Łoczany, (w nawiązaniu do pierwotnej nazwy Łocze – niem. Lotzen, niesłusznie przemianowane przez J. Szafrańskiego na Lec. W sierpniu 1945 przyjęto nazwę Łuczany. 4 marca 1946 Komisja Ustalania Nazw Miejscowości ustaliła na cześć Gustawa Gizewiusza (Giżyckiego) dla miasta nazwę Giżycko.

/ / /